Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

13.11.2009. 22:35
Konferencija EUAS u Varšavi
 

U Varšavi je od 11-14. rujna 2009. održana godišnja konferencija EUAS-a ( European Association of Holocaust survivors).

Organizator konferencije bila je organizacija "Dzieci Holocaustu" u Poljskoj.

Konferenciju je pozdravila Anna Drabik, predsjednica organizacije, uz šabatnu večeru. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Švedske, Velike Britanije, Nizozemske, Slovačke, Češke republike i mnogo članova iz Poljske. Mi nismo sudjelovali, ali smo priredili  potrebne materijale, jer je Melita švob sekretar EUAS-a.

Prvog radnog dana konferenciju je službeno otvorio predsjednik Max Arpels Lezer iz Nizozemske i održao svoj uvodni govor ( u prilogu) u kojem je istaknuo najvažnije uspjehe naše organizacije ( u prvom redu izjednačavanje Claims penzija istočne i zapadne Evrope). Predsjednik je sada službeni član odbora direktora ( Board of directors) Claims conference. Iako nema još puno pravo glasa, može mnogo učiniti za našu Evropsku organizaciju.

Ponosni smo također na našu WEB stranicu www.eu-as.org, koju uređuju dva volontera.

Prvi govornik, o antisemitizmu u Evropi i Poljskoj, bio je Andrzej Jonas, urednik "The Warshaw Voice". Zatim je govorila u utjecaju Holokausta na traume, Katarzyna Prot-Klinger, psihijatar. Lukasz Biedka, psiholog, je govorio o psiho-terapeutskom programu organizacije Holokaust preživjelih. Poslije ovih interesantnih predavanja razvila se živa diskusija.

Drugi dan konferencije bila je autobusna tura kroz Varšavu, uz razgedavanje spomenika borcima geta. Posjetili su ured organizacije " Dzieci Holocaustu", ručali u restoranu "Magat" i posjetili sinagogu i židovsko kazalište.

U konferencijskom centru je održan godišnji sastanak Izvršnog odbora. Svi su članovi reizabrani za slijedeće dvije godine, a novi član odbora je Hania Rosenberg iz Švedske.

Na kraju, u nedelju, bila je gala završna večera i zabavni program.

Na kraju se može kazati da je konferencija naše organizacije bila vrlo interesantna  i otvorila je mogućnost za nova prijateljstva.

Velika hvala domaćinima konferencije Children of the Holocaust in Poland.

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
konferencija u Varšavimht23 Kb