Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

20.4.2020. 16:48
Nizozemska
 
Dutch province seeks ‘smuggled’ Jewish children rescued by residents in WWII

Provincija u Nizozemskoj traži židovsku  djecu koju je spasila u II. svjetskom  ratu.

Known for rugged individualism and fierce competitions on ice, citizens of the Dutch province Friesland united to rescue hundreds of Jewish children during the Holocaust.Now, eight decades after resisters created an “underground railroad” to bring 210 Jewish children from Amsterdam to safety, Friesland-based organizers are again looking for the now elderly adults who were rescued as children by local citizens, to welcome them back for a wide-sweeping celebration.

Građani nizozemske provincije Friesland, poznati po svojoj individualnosti,  u vrijeme Holokausta su se ujedinili kako bi spasili stotine židovske djece.  Friesland je jedina nizozemska provincija koja ima svoj jezik i posebna je geografska i kulturna zemlja koja je puna jezera i slabo naseljena sa   nizom  otoka između Nizozemske i Danske.  

Sada, osam desetljeća  nakon što je organizirana „ "podzemna linija “ kojom se dovelo 210  židovske  djece u sigurnost, organizatori iz Frieslanda ponovno traže,  sada već ostarjele  osobe koje su  spasili dok su bili djeca,  i da ih vrate   uz veliku proslavu  .   Organizator  akcije Sue  Smeding  kaže da se radilo o  specifičnoj  grupi djece koja je  uz pomoć  "Studentske grupe otpora"  bili „prošvercani“ iz Centra za dnevnu njegu ( Day care centra) koji se nalazio u Amsterdamu nasuprot „ Duch Theater“     ( deportacijski centar za Židove). Židovske bebe i mala djeca su držana u Vrtiću nasuprot kazališta i  iz njega su mjesecima imena djece , jedno     po jedno,  brisala sa liste i onda odvedena i  sakrivena. 

Smeding vjeruje da ih još ima između 70 i 210 živih.  Projekt se zove „Povratak židovske djece“   sastoji se od muzičke kazališne  predstave" Smuggled.” , četiri dokumentarne serije i brojnih programa u školama. Bila je i izložba u veljači,  ali planirani događaji u svibnju  su prebačeni za 2021 godinu zbog restrikcija u putovanjima. Martijn van Dijk, istraživački novinar , je uključen u projekt..

U Frieslandu   je prije rata bilo nekoliko tisuća Židova u 10 zajednica koji su govorili posebnim Yiddish narječjem , imali svog rabina i specijalnu odjeću za proslave. Židovi su Frieslandu proganjani već 1940, slani u početkom 1942 , radne logore  i   u Auschwitzi  i druge logor smrti. Spasilo  se samo oko 200 njih i većina se iselila u Izrael . Još  malo njih živi u glavnom gradu Leeuwardenu.