Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

26.11.2009. 19:07
U Londonu se osniva prvi Institut za studij anti-semitizma
 

U Londonu, na Univerzitetu,  osniva se studij antisemitizma  (na Birkbeck college,  biti će dio Škole za socijalne znanosti, historiju i filozofiju), ali će organizirati  i razne tečajeve za učitelje, javne radnike i voditelje zajednica.

Studij će se nalaziti u blizini nastarije biblioteke o Holokaustu , "Weiner Library", što će omogućiti bolje istraživanje i nastavu. Institut je osnovan donacijom od 1,3 milijuna funti, od Pears fondacije. Studij će obuhvaćati i šire teme kao što su nacionalizam i etnički konflikti, religija, društvo i politika, rase i etnicitet i psihosocijalne studije.

Profesor David Latschman, voditelj Univerziteta kaže da će studij biti kombinacija ekspertiza iz područja anti-semitizma i netolerancije u širokom spektru raznih disciplina od političkih nauka do psihosocijalnih studija i povijesti prava.

Izvršni direktor Pears fondacije, Trevor Pears ,smatra da će Institut popuniti postojeću prazninu na Britanskim univerzitetima. Smatra da je studij anti-semitizma od vitalnog značenja za razumijevanje rasizma i ksenofobije. Pogreška je da se anti-semizitam gleda izolirano, kao da je to samo pitanje Židova. Mi smatramo da je anti-semitizam društvena bolest, a pojava antisemitizma je signal da je nešto loše  u društvu.

Weiner Library će se preseliti u proljeće 2011, biblioteka sadrži najveću koleciju materijala o Holokaustu u Britaniji ,a osim toga i 350 svjedočanstva iz pogroma u Njemačkoj 1938 i svjedočanstva 1300 osoba koje su preživjele Holoakust. No u biblioteci se nalaze i podaci o drugim genocidima u 20.stoljeću. Ben Barkov, direktor biblioteke se  nada da  će dovesti više studenata, postdilomanata i doktoranata.

O porastu anti-semitizma upozoravali su ove godine glavni rabin sir Jonathan Sacks, upozorivši da i internet stvara novu virulentnu vrstu globalnog anti-semitizma.
U prvoj polovici ove godine bilo je 609 anti-semitskih incidenata u Britaniji, što je dvostruko više nego prošle godine, a vjerojatno je posljedica osude Izraelske ofenzive u Gazi.