Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

10.5.2020. 9:25
Dan pobjede
 
iz štampe

Navršilo se  75 godina od dana kada je nacistička Njemačka pred Saveznicima (SSSR, Velika Britanija, Francuska, SAD) potpisala akt o bezuvjetnoj kapitulaciji. Time je završen Drugi svjetski rat i poražen nacifašizam u Europi. 

Istog dana partizanske postrojbe oslobodile su Zagreb.

Ceremonija predaje organizirana je u berlinskom dvorcu koji je bio pošteđen razaranja i to 8. svibnja 1945. kasno navečer, kada je u Moskvi zbog vremenske razlike već bio 9. svibnja.Danas je taj dvorac u četvrti Karlshorst Njemačko-ruski muzej, a do 1949. godine služio je kao glavni stožer sovjetskih snaga u Njemačkoj.

Diljem svijeta, od Londona i Washingtona preko 

Pariza, Berlina i Moskve, bez obzira na epidemiju 

korone, obilježit će se Dan pobjede.


U ime poraženih predaju je potpisao njemački feldmaršal Wilhelm Keitel, a pobjednički potpis stavio je Georgij Žukov, maršal koji je vodio sovjetske završne ratne operacije i prvi ušao u Berlin. Svjedoci predaje Sovjetima bili su britanski zračni maršal i Eisenhowerov zamjenik Arthur Tedder, američki general Carl Spaatz i francuski general Jean de Lattre de Tassigny.

Njemački feldmaršal i šef stožera njemačkih snaga Wilhelm Keitel potpisuje bezuvjetnu njemačku kapitulaciju 8. svibnja 1945. u stožeru ruskih snaga u berlinskom predgrađu Karlshostu

Izvor: Profimedia / Autor: N. N. / AFP / AFP / Profimedia

 (Novilist.hr)

Hrvatska Vlada se javnosti obratila priopćenjem u povodu obljetnice završetka Drugog svjetskog rata, Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom.

......Danas, Hrvatska je dio ujedinjene i demokratske Europe, sazdane na zaštiti ljudskih prava, odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije. Europski projekt predstavlja suštu suprotnost totalitarnim i autoritarnim režimima iz Drugog svjetskog rata,  razdoblja u kojemu je Europa, u međusobnim sukobima, bila najslabija u povijesti.

S posebnim se pijetetom sjećamo brojnih hrvatskih antifašista koji su pridonijeli pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kraju rata u Europi te Hrvatsku svrstali na stranu pobjednika.

Odajemo također počast brojnim žrtvama – civilima, sudionicima oslobodilačkih pokreta i zarobljenicima koncentracijskih logora.

Osuđujemo i sve zločine poraća u kojima su stradale brojne nevine hrvatske žrtve u vremenu komunističke Jugoslavije.

Tek je uspostavom neovisne i slobodne Hrvatske 1991., naša domovina postala dio demokratske Europe, što je dodatno učvršćeno nakon njenog pristupanja Europskoj uniji.

Kao članica Europske unije, Hrvatska danas s punim pouzdanjem, između ostalog i novim kurikulumom povijesti, gradi društvo uključivosti, tolerancije i dijaloga, koje njeguje kulturu sjećanja na sve nevine žrtve rata i totalitarnih režima....