Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

1.8.2020. 13:37
nova knjiga
 

Izašla je još jedna nova knjiga neumorne autorice dr. Snješke Knežević, povjesničarke umjetnosti koja je svojim brojnim knjigama,radovima,prilozima, prijevodima, stručnim mišljenjima i angažiranjem obogatila  grad Zagreb. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.


Snješka Knežević

o knjizi: 

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik ArTresor uz potporu Ministarstava kulture te znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba. Enciklopedijskoga je formata i obasiže 552 stranice, tekst je opremljen sa 760 arhivskih i recentnih fotografija, koje je najvećim dijelom snimio Franjo Kiš, kao i crteža i nacrta. Urednica knjige je Katarina Horvat- Levaj, a recenzenti povjesničari umjetnosti Željka Čorak i Dragan Damjanović.

Autorica je odabrala istaknute trgove, parkove i ulice, koji čine bit arhitektonskoga i kulturnog razvoja grada i prikazala 35 javnih prostora podijeljenih u tri tematske sekvence u skladu s topografijom triju povijesnih jezgri Zagreba: Gornjega grada (Gradeca), Kaptola i Donjega grada.

 U svjetlu zbivanja oko nedavnog potresa i rasprava o obnovi oštećenih zgrada ova knjiga dolazi u pravome trenutku.


Sa Židovskom općinom u Zagrebu ima dugogodišnju suradnju  i sudjeluje u njenim simpozijima, edukaciji, snimanju filmova s Mirom Wolf,  izložbama  glasilima, zbornicima.  Istražila je povijest zagrebačke sinagoge ( Zagrebačka sinagoga -reliquiae reliquirarum, 1996); Blago svete kehile zagrebačke (2001): Židovi i Zagreb; Židovi fotografi : Muzika za sinagogu u dvorani Lisinski.Serija "Traganja za prošlim " za Kukturno-povijesni vodič "Židovski Zagreb".