Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

13.8.2020. 17:44
Mađarska
 

Hungary’s largest Jewish group expels rabbi who said Zionism is causing another Holocaust

Hungary’s largest Jewish group expelled a rabbi who has accused Israel of appropriating the money of Holocaust victims and putting Diaspora Jews in danger.


The rabbinical council of the  Mazsihisz   umbrella announced in a letter to Israeli Ambassador Yacov Hadas-Handelsman that it was “terminating its relationship” with Rabbi Gabor Finali. The letter said it was “an indefinite suspension” of Finali, 43, who since 2017 has served as the resident rabbi of a Mazsihisz-affiliated congregation, the Ohel Avraham Synagogue in Budapest.

Mađarska najveća Židovska grupa izbacila je rabina koji je oprtužio Izrael za ponašanje sa novcima žrtava Holokausta i tako doveo dijasporu u opasnost. Savjet rabina u  Mazsihisz, glavnoj židovskoj organizaciji,  je u svom pismu izraelskom ambasadoru   Yacovu Hadas-Handelsmanu  napisao da prekida odnos sa rabinom Gabor Finali-jem.

Rabin Finali, koji je lijevo orijentiran,  izjavio je  ( na Facebooku):

"Izrael je uzeo sve pogodnosti i većinu kompenzacija od Njemačke za smrt i patnje naših rođaka. .Kaos koji je Izrael uzrokovao od 1948. je uzrok većine, ako ne i svih, napada na Židove u dijaspori.Novac koji je utrošen na sigurnost do 2018. je zbog toga što trpimo posjedice  laka smo meta. Misija Herzla je neuspjeh jer nije zaustavila Holokaust, ali može dovesti ubrzo do novog".

Iako je rabin Finali povukao izjavu, organizacija 
Mazsihisz prekida s njim veze jer " je lojalniji neprijateljima Izraela nego Izraelu."

BY CNAAN LIPHSHIZ