Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.8.2020. 18:19
AUSTRIJA
 
prenosimo

Austrija uvodi nagradu "Simon Viezental"

”Austrijsko Nacionalno veče, donji dom parlamenta ove zemlje, utrlo je put za novu nagradu “Simon Viezental” kojom se odaje počast inicijativama civilnog društva protiv antisemitizma, pri čemu su sve parlamentarne grupe zastupljene u Veču glasale "za", s izuzetkom krajnje desnog FPO.

Nagradu od 30 000 e ura mogu dobiti do tri osobe ili grupe ljudi godišnje za njihovu posebnu posvećenost borbi protiv antisemitizma, a dodeljuje im je civilno društvo i za promovisanje obrazovanja o Holokaustu. 

Nagrada je nazvana po arhitekti, publicisti i piscu Simonu Vizentalu, koji je nakon oslobođenja iz Mauthauzena u maju1945. godine svoj život posvetio privođenju nacističkih ratnih zloćinaca pravdi.-

Simon Viezental je bio sjajan Austrijanac koji u životu nije dobio odgovarajuće priznanje- rekao je predsjednik Austrijskog nacionalnog saveta Volfgang Sobotka. Antisemitizmu u svim njegovim oblicima nema mesta u Austriji i celoj Evropi, a ova nagrada treba da podstakne druge da podignu svoj glas protiv njega- dodao je on. 

U pisanoj izjavi, kćerka Simona Viezentala Paulinka Krajsberg Viezental izjavila je: „Naročito danas u vreme kada su rasizam, antisemitizam i poricanje Holokausta ujporastu, odluka Austrije da osnuje nagradu “SimonViezental” ima veoma veliki značaj“, dodajući da bi njen otac bio veoma počastvovan što nagrada nosi njegovo ime.-

Ova nagrada ne samo da prepoznaje njegovo životno delo, već je, pre svega, izraz stava austrijske republike. 

Oskar Dojč , predsednik jevrejske zajednice Beča (IKG), pridruženi član EJC-a u zemlji, odao je počast Simonu Viezentalu, rekavši: “Pravda, ne osveta” (Recht, nicht Rache) predstavlja suštinu njegovog životnog dela i središnji lajtmotiv najvećih ličnosti Druge austrijske republike “, uz napomenui da se Viezental protivio svim oblicima nepravde, diktature i antisemitizma.