Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

23.8.2020. 15:55
Austrija
 

Austrian Jewish leader violently assaulted in Graz

Israel-related antisemitism smeared on synagogu  

By BENJAMIN WEINTHAL   


Un unknown assailant on Saturday attacked the president of the tiny Jewish community of the Austrian city of Granz with what is believed to have been a baseball bat. The Austrian paper Der Standard wrote that when Elie Rosen “left his car, he was attacked by the stranger with a wooden stick, apparently a baseball bat. He managed to escape back into the car at the last second. After that, the attacker hit the vehicle with the baseball bat before he fled.”

Nepoznati napadač je napao predsjednika Židovskem zajednice u austrijskom gradu Gratzu vjerojatno s basebolskom palicom. Časopis "Der Standard" je napisao kako je Elie Rosen  "napustio svoj auto i napadnut od neznanca sa drvenom batinom, vjerojatno bezbolskom palicom. Uspio je pobjeći natrag u auto u posljednjoj sekundi. Nakon toga je napadač  udario auto sa palicom prije nego što je otišao.

Austrijska vlada je dala osobnu zaštitu za Rosena. Kancelar Sebastian Kurtz je izrazio da je "šokiran" zbog napada . Napadač ili napadači su također prošlog tjedna dva puta  napali sinagogu u Gratzu. U srijedu su napisani pro-Palestinski grafiti na zgradi, što će se ispitati. Rosen je kazao da je natpis "Free Palestine",  napisano na sinagogi, je fraza koja  znači eliminaciju židovske države.

Samuel Laster, izraelski novinar smatra da u Grazu djeluje lijevi anti-israelski antisemitizam. Povezanost između napada na Izrael i napada na Židove mora prestati u Grazu- gradu koji u kojemu su nacisti došli na vlast i prije " Anschlussa.” 1938. Razorili su sinagogu u noći napada 1938, no 2000. je otvorena nova sinagoga. Ima 150 članova  židovske zajednice u Grazu.