Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

13.9.2020. 0:12
spomenik Lustigu
 
Prenosimo

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su odlučili da se oskarovcu i počasnom građaninu Zagreba Branku Lustigu podigne nadgrobni spomenik na groblju Mirogoju.

Riječ je o zaključku koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, a gradski zastupnici usvojili su ga većinom glasova. Ističe se da se Branku Lustigu spomenik podiže za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima na Gradskom groblju Mirogoj, u sjevernom djelu neposrednu uz Aleju velikana kao nastavak Aleje Hermana Bollea. Postavljanje spomenika financirat će Grad Zagreb, a troškovi iznose oko 500.000 kuna.

Spomen – obilježje Branku Lustigu sukladno likovno – arhitektonskom projektu, projektantice Petre Tončić Lipovšak i kipara Petra Dolića, sastojat će se od postamenta dimenzija 280 x 370 centimetara, iznad kojega će biti postavljena skulptura koja se sastoji od dva vertikalna kamena bloka visine 250 centimetara. U vrh skulpture previđen je smještaj urne, s kamenim poklopcem s gornje strane.