Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

4.11.2020. 17:58
sarajevo
 

Sarajevo Purim marked by exhibition at city hall


shutterstock_788937649.jpg      The opening of an exhibition and the promotion of the book by Eli Tauber marked the “Sarajevo Purim” at the City Hall in the Bosnian capital, an event that took place more than 200 years ago when the Sarajevo Muslims rescued several prominent Sarajevo Jews including the city’s rabbi.

Otvaranje  izložbe i promocija knjige Eli Taubera označila je "Sarajevo Purim" u Gradskoj vijećnici u glavnom gradu Bosne. To je  događaj koji seže 200 godina unazad kada su u Sarajevu Muslimani spašavali poznate sarajevske Židove uključujući i rabina.

Mi smo se okupili za posebni socijalni i kulturni događaj- "Sarajevo Purim" koji nosi simbole harmoničnog života između Muslimana i Židova u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.Naše tradicionalne veze su neprocjenjive. Uvijek je bilo dovoljno mjesta za svakoga u gradu, a to je bilo također i za Židove koji su bježali iz Španjolske  koji su bili prihvaćeni ovdje bez ikakve barijere" rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić...

Vjerujem da ćemo uspješno nastaviti suradnju na zajedničkim  projektima, živjeti zajedno i imati dijaloge, koegzistenciju i kulturu susjedstva.Vjerujem da ćemo sačuvati i gojiti sjećanja na našu povijest i bogato nasljedstvo- za nas,  a osobito zabuduće generacije" rekao je šarič.

P redsjednik Židovske zajednice u Bosni i Hercegovini, Jakob Finci i autor Eli Tauber su naglasili da je Purim važan dan za sve Muslimane i za sve Židove,  koji pokazuje kako su te dvije zajednice  uvijek živjele u harmoniji u Bosni i Hercegovini. 

"Sarajevo Purim je jedinstveni događaj jer su ovi ljudi spasili Židove naglasio je Tauber.

“The ‘Sarajevo Purim" is a unique event because people here saved the Jews,” Tauber pointed