Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

14.11.2020. 9:09
govor dr. Krausa na obljetnici Kristalne noći
 
Govor dr. Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH  u ponedjeljak 9.studenog  na 

Međunarodni dan borbe protiv rasizma i antisemitizma (Kristallnacht )

Skup je bio na Trgu žrtava fašitma,   u organizaciji Antifašističke lige RH, Koordinacije židovskih općina RH i Dokumente.

Govor dr. Krausa  


Dragi prijatelji, 9. studenog već tradicionalno obilježavamo godišnjicu KRISTALNE NOĆI. Taj dan, 9. studeni 1938. godine obilježio je svjetsku povijest. Tog je dana službeno započeo HOLOKAUST, SHOA. Bio je to dan nacističkog divljanja, jedan od najmračnijih dana u novijoj ljudskoj povijesti.

U noći tog dana članovi nacionalsocijalističke stranke u Njemačkoj, potom i u Austriji, započeli progon i pogrom Židova. Gorjele su sinagoge, zgrade židovskih općina, razbijani su izlozi židovskih trgovina, demolirani židovski stanovi, zlostavljani vlasnici, stanari, starci, žene, djeca – i to iz jedinog razloga, samo zato što su bili Židovi. Židovi su bili prve žrtve rasnih zakona Trećega Rajha. Toga dana, 9. studenog 1938. godine, ubijeno je 1300 osoba, razoreno 1400 sinagoga i židovskih općina u Njemačkoj i Austriji. Dan kasnije, 10. studenog u koncentracijske logore smrti sprovedeno je 30.000 Židova koji su većinom nakon dolaska u te logore umoreni. Bio je to početak državnog antisemitizma, koji je počeo 1933. godine dolaskom Hitlera i nacista na vlast.

Tog dana započeto je najmračnije razdoblje ljudske povijesti, započeo je HOLOKAUST - SHOA, kao posljedica rasnih zakona donesenih dvije godine ranije u rujnu 1935.u Nürnbergu, navodno zbog zaštite arijevske rase.

U mnogim zemljama današnji dan obilježava se na različite načine. U Njemačkoj spajanjem dvaju važnih događaja njemačke povijesti, koja su se dogodila istoga dana, 9. studenog: Kristalne noći 1938. i pada Berlinskog zida 1989. godine. Riječima nekadašnjeg predsjednika Joachima Gaucka ta dva povijesna događaja ne smiju se nikada zaboraviti: prvi kao čin nacističkog barbarstva, a pad Zida kao novi početak.

U Njemačkoj i Austriji, kao i drugim zemljama zapadne Europe, odnosno Europske unije, zakonskim odredbama zabranjena je uporaba znakovlja i simbola nacističke Njemačke, relativizacija ili negiranje postojanja koncentracijskih logora smrti, izjednačavanje žrtava nacizma i antifašizma, sila osovine i savezničkih snaga. Jasno je definirano što je bila nacistička Njemačka, tko su bile žrtve nacizma, što se događalo u Auschwitzu, Buchenwaldu i ostalim nacističkim logorima.

U našoj domovini Hrvatskoj to je još uvijek moguće, bez obzira na to što se situacija nešto promijenila. HDZ danas zajedno s nacionalnim manjinama ima većinu u Saboru, ima vlast. Riješio se desnice, nacionalističkih, ali i onih proustaških grupacija zbog kojih se nisu mogli donositi zakoni koje su od njih očekivala većina građana RH, nacionalne manjine i antifašistička Europa. Donesene su preporuke povjerenstva o uporabi pokliča „Za dom spremni“, koje se zloupotrebljavaju svakom prilikom, pa tako i na državnim komemoracijama.

Ipak, učinjeni su pomaci u odnosu prema žrtvama srpske nacionalne manjine u Domovinskom ratu, u pristupu komemoracijama.

Ponavljam godinama: gospodo, prijeđite s riječi na djela. Imate jedinstvenu priliku konačno donijeti zakon o zabrani upotrebe znakovlja i simbola NDH, relativizacije ili negiranja koncentracijskih logora smrti, izjednačavanja žrtava ustaštva i antifašizma, o definiciji onoga što je bila NDH, tko su bile žrtve ustaštva, što se događalo u ustaškim logorima Jasenovac, Jadovno i pedesetak logora. To ste dužni i prema Ustavu RH.

Gospodine Andreju Plenkoviću, predsjedniče vlade RH, svoj stav ste jasno izrazili. Tvrdite da ste reformirali HDZ, da ste moderna stranka desnice koja se riješila tereta ekstremne nacionalističke filoustaške privage, kojoj je ipak omogućeno da godinama sjedi u Saboru RH i ucjenjuje. Vladu većine sastavili ste s nacionalnim manjinama, među kojima su romska i srpska nacionalna manjina, one koje su zajedno s nama, Židovima, bile likvidirane prema rasnim zakonima NDH, pod simbolima i znakovljem o kojima govorim. Romski zastupnik gospodin Kajtazi zastupa i moju nacionalnu manjinu, Židove.

Prošlo je šest mjeseci otkako sam Vam – protiv svojih principa – pružio ruku i došao na zajedničku komemoraciju, da odamo počast svim žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac, zajedno s Vama kao predsjednikom Vlade RH, predsjednikom Sabora RH i predsjednika RH. Nakon nekoliko godina odvojenih komemoracija, koje sam svojevremeno osobno potaknuo.

Danas imate priliku, ako ste zaista uvjereni da NDH i sve ono što se događalo u njegovo doba treba staviti tamo kamo spada, u ropotarnicu povijesti – da to i realizirate. Predložite predsjedniku Sabora RH, gospodinu Jandrokoviću, da inicira donošenje zakona o kojem govorim. Ako Vaša stranka s nacionalnim manjinama stoji iza toga, vjerujte mi, da će takav zakon u Saboru RH biti izglasan dvotrećinskom većinom. Uči ćete u povijest, donesete li tu odluku. Skinut ćete ljagu s hrvatskog naroda, koji je nezasluženo nosi trideset godina, posebno s obzirom na doprinos koji je Hrvatska dala u europskoj antifašističkoj borbi. To su govorile i isticale Vaše vlade, vlada HDZ i vaše dosadašnje koalicije. Ugledajte se na Saveznu republiku Njemačku, koja danas predsjedava Europskom unijom i na zakone koje je odavno donijela i koje beskompromisno provodi. Zadužite svojeg ministra pravosuđa, da pogleda zakonske odredbe koje je o tome donijela Savezna republika Njemačka. Nije malo,osamdesetak stranica! Ali tako se to radi.

Moja ruka je još uvijek, od 22. travnja, ispružena i čeka Vašu. Vrijeme brzo prolazi….