Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

3.12.2020. 15:31
in memoriam
 
Prenosmo pismo od dr. Darka Fishera o gubitku još jednog dragog člana zajednice


In memoriam Vlado Obelić

S velikom žalošću i tugom oprostili smo se nedavno od našeg člana Vlade Obelića. Umro je iznenada u svojoj 83. godini života 30. studenog 2020. godine.

Vlado Obelić rođen je 1938. godine u Donjem Miholjcu. Holokaust je preživio u svom rodnom gradu u kojem su stradali skoro svi Židovi, no on je preživio zahvaljujući naporima svojih roditelja. Osnovu školu pohađao je nakon rata i završio je u Donjem Miholjcu a srednju školu, gimnaziju, u Osijeku. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Nakon studija radio je najprije u tvornici TEŽ (Tvornica električnih žarulja) u Zagrebu. Kasnije je imao vlastitu radionicu za proizvodnju specijalnih peći za zagrijavanje do vrlo visokih temperatura. Bio je uspješan poslovni čovjek i vrstan stručnjak, tražen i cijenjen ne samo u Hrvatskoj već i u okolnim zemljama. Radio je doslovno do zadnje dana svoga života.

Vlado Obelić bio je naš član od 2015. godine. Sa svojim dubokim osjećajem za pripadnost židovskom narodu učestvovao je redovito našim aktivnostima kao i u aktivnostima Židovske općine Zagreb čiji je bio dugogodišnji član. Spreman da nam pomogne u mnogim prilikama, svojom skromnošću, nenametljivošću i razumnim djelovanjem ostao je svima koji su ga poznavali u najboljem sjećanju.

Bio je uzoran suprug, otac i djed. Iza njega ostali su njegova supruga Dubravka, sin, kći i unučad.

Vlado Obelić sahranjen je mjesnom roblju u Donjem Miholjcu u prisustvu rodbine i pogrebni obred koji je vodio rabin Luciano Prelević.

Zihrono Livraha
Darko Fisher