Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

12.12.2020. 7:28
Rijeka
 
Naša mala ali izvanredna židovska zajednica u Rijeci opet nas je razveselila još jednom hvalevrijednom akcijom. Čestitasmo i želimo sretne praznike.

prenosimo njihovo pismo.


U Slovenskom domu KPD „Bazovica“, Podpinjol 43, Židovska općina Rijeka u suradnji sa Slovenskim domom postavila je izložbu koja prati povijest obitelji Morpurgo od srednjeg vijeka do doba nakon 2. svjetskog rata.

 

O izložbi

Članovi Židovskih zajednica u Rijeci pristigli su iz raznih dijelova Europe tijekom XIX. i XX. stoljeća. Uoči II. svjetskog rata, mnogi od njih gube državljanstvo i postaju apolitima, zatočenima u Rijeci, na milost i nemilost režima, a pomaže im Carlo Nathan Morpurgo, legat potpornog židovskog udruženja Delasem

Članovi obitelji Morpurgo, podrijetlom iz Maribora, ostavili su neizbrisiv trag u povijesti izdavaštva na području Splita (donedavno aktivna najstarija knjižara u Splitu), politike (zastupnici u Dalmatinskom saboru), trgovine, ekonomije, medicine, prava, književnosti, inovacije i aktivizma.

Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Splita i Sinagoge Maribor - Center judovske kulturne dediščine iz Slovenije, a Riječkom postavu pridružuje se i Museo ebraico „Carlo e Vera Wagner“ iz Trsta koji je zajedno sa Židovskom općinom Rijeka za potrebe izložbe napravio istraživanje o Carlu Nathanu Morpurgu.

Izložba će biti otvorena do 23. prosinca 2020. godine i moći će se razgledati ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 10.00 do 15.00 sati  te utorkom  od 10.00 do 18.00 sati, uz poštivanje svih epidemioloških mjera .

  Srdačan pozdrav,

  Rina Brumini