Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

2.1.2021. 11:06
Nova knjiga o sinagogama u Hrvatskoj
 

Zlatko Karač | monografija “Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj”

U sunakladi Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga “Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj – Odabrani tekstovi / Studies on the Architecture of Synagogues in Croatia – Selected papers”, autora prof. dr. sc. Zlatka Karača.

Na tragu koncepta autorske edicije Studije u kojoj će se u omeđenim i tematski profiliranim svescima publicirati odabrani radovi Zlatka Karača, posvećeni dominantnim temama iz njegova istraživačkog opusa, u ovu je knjigu uvršteno 40-ak ključnih tekstova o baštini sinagoga u Hrvatskoj, od 87 objava koliko ih je autor o tome ostvario u razdoblju od 2000. do 2020. godine.

U knjizi se nalazi 40-tak autorskih tekstova [donose se podaci za oko 100 naših sinagoga – od antike do 20. st.]

U knjizi postoje 3 tematske cjeline:
 Sinagoge kao baština – Povijest i memorija; Elementi arhitekture sinagoga;
 Odabrani primjeri sinagoga
350 raritetnih ilustracija [fotografije, nacrti, faksimili dokumenata]
opširni engleski sažetak
glosarij judaičkih pojmova
iscrpni popisi izvora i literature, kazala


*Knjigu se može nabaviti u knjižari nakladnika UPI-2m u Medulićevoj ul. 20, gdje se studentima odobrava promotivni popust.
___________


_____________

IZ RECENZIJA
Ova je knjiga rezultat autorova sustavnog istraživanja i predstavljanja sinagoga u Hrvatskoj započetog još 2000. godine u sklopu izložbe Muzeja za umjetnost i obrt „Historicizam u Hrvatskoj“. Bio je to prvi sažeti prikaz uopće o koliko zaboravljenoj, toliko i zanemarenoj temi, a ujedno upozorenje na golem gubitak koji je židovskoj baštini nanijela ustaška vlast Nezavisne države Hrvatske. Zlatko Karač uspio je prezentirati to iznimno spomeničko bogatstvo, iznijeti na vidjelo autore i naručitelje, ukratko: rekreirati dio židovskog života povezanog sa sinagogama, najvažnijim korpusom židovske sakralne baštine. Javnim nastupima, izložbama i objavama autor je pokazao što smo imali, što smo izgubili i što se unatoč nemilim vremenima održalo. Ova knjiga najprije je od interesa za nažalost drastičnu smanjenu, a ipak vitalnu židovsku zajednicu Hrvatske, ali i važan doprinos našoj znanosti o umjetnosti i kulturi. U svemu se može mjeriti sa sličnim prikazima u Europi.

DR. SC. SNJEŠKA KNEŽEVIĆ