Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.1.2021. 8:40
Capitol
 


Prenosimo  iz  United States Holocaust memorial museum.
               i prevodimo u  cijelosti

Museum Statement on Attack on US  Capitol
          Izjava Muzeja o napadu na Capitol  


Reflecting on the appalling attack on the US Capitol and our democracy, the Museum recalls the special
significance of that building for Holocaust survivors. 
Since 1979, survivors, World War II liberators, and government officials have gathered in the Capitol during the Days of Remembrance to commemorate both the six million European Jews murdered in the Holocaust and the courage of the American soldiers who sacrificed so much to defeat Nazism.

Zbog napada na US Capitol i našu demokraciju, Muzej podsjeća na specijalno značenje koje ima ta zgrada za one koji su preživjeli Holokaust.  Od 1979. se na "Dane sjećanja",u  toj zgradi sastaju  Holokaust preživjeli, ratnici oslobodioci iz II.svjetskog rata i vladini predstavnici, kako bi komemorirali   šest milijuna Židova ubijenih u Holokaustu i hrabrost američkih vojnika koji su toliko žrtvovali  kako bi pobijedili nacizam.

US kongres  organizira tu godišnju ceremoniju koja se održava u "Capitolu" upravo zbog njegovog  simbola kao srca demokracije. To "sveto mjesto" je oskvrnuto, uključujući neke pojedince koji su pokazivali neonacističke, antisemitske i simbole "bijelih supremacista",koji su veličali Holokaust i napadali one koji su branili demokraciju i radili na zaštiti slobode i dignitetu svih ljudi.

Za Holokaust preživjele , koji su se dekadama sastajali u Capitolu kako bi komemorirali prošlost i koji duboko vole ovu naciju, ovaj događaj je posebno bolan. 

Kako je naš osnivač Elie Wiesel rekao prije mnogo godina:  "Mi se moramo sjećati- zbog nas i zbog naše humanosti". Te su riječi još značajnije  danas.