Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

22.1.2021. 16:48
Austrija
 
Holocaust survivors in Austria to receive COVID-19 vaccine
January 21, 2021

Jewish Holocaust survivors in Austria will be able to receive a vaccine against COVID-19 within the next week, the Jewish community of Vienna (IKG Wien) and the Austrian Ministry of Health declared.  The decision, a first of its kind in Europe, comes after joint efforts by the Jewish community of Vienna and the European Jewish Congress calling on the Austrian government to ensure that all Holocaust survivors are given the highest priority access to a safe and effective COVID-19 vaccine.

Osobe koje su preživjele Holokaust u Austriji moći će dobiti vakcinu protiv COVID19 u toku slijedećeg tjedna, objavili su zajedno  Židovska zajednica i austrijsko Ministarstvo zdravlja. 

Odluka, prva takva u Europi , došla je nakon zajedničkih  napora Židovske zajednice u Beču i Europskog židovskog kongresa: 

KOJI SU POZVALI AUSTRIJSKU VLADU DA OSIGURA  DA HOLOKAUST PREŽIVJELI IMAJU NAJVEĆI PRIORITET ZA SIGURNU I EFEKTIVNU COVID - 19 VAKCINU. 

U konzultaciji  sa austrijskim Ministarstvom zdravlja vakcinacija će biti omogućena svim članovima Židovske zajednice starijim od 85 godina. Predsjednik Oskar Deutsch je rekao kako je veliki uspjeh da se cijela zajednica izvede iz krize na najbolji način , da se podupru svi članovi i da se vakcinacija izvede što je brže moguće. 

On je rekao "U kontaktu smo s Ministarstvom i vladom da omoguće i drugim grupama preživjelih kao što su Sinti i Romi da budu ubrzo vakcinirani. 

Zahvaljuje se Ministru zdravlja Rudolfu Anshoberu i gradu Beču za organiziranje ove kampanje.