Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

4.2.2021. 16:54
Rijeka
 
U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predstavljen je hrvatski prijevod knjige „Mi, djevojčice iz Auschwitza“.



“Mi, djevojčice iz Auschwitza” potresna je ispovijest sestara Andre i Tatiane Bucci, koje su kao djevojčice od četiri i šest godina sa obitelji odvedene iz Rijeke, preko tršćanskog logora Rižarna, u koncentracijski logor Auschwitz II – Birkenau. 

Sestre Bucci dvije su od samo nekoliko desetaka djevojčica i dječaka koji su preživjeli logor smrti u kojem je stradalo preko 230 tisuća djece iz cijele Europe. Prema najnovijim je procjenama za Auschwitz-Birkenau deportirano više od 230 tisuća djece iz cijele Europe.

 Knjiga je topla priča o dvjema od tih djevojčica, prevedena je na njemački jezik, a trenutno se radi prijevod na engleski jezik.

U ovoj knjizi sestre Bucci prvi put iznose osobno svjedočanstvo o svemu onome što su proživjele: hladnoću, zimu, igre u blatu i snijegu, sablasne hrpe leševa razbacanih po uglovima, brzinske posjete svoje majke koja je bila ispaćena i mršava do granica neprepoznatljivosti. U pozadini svega toga stoji dimnjak koji riga dim i plamen, a to je, kako vele stražarice, jedini put kojim možeš „izaći” ako si Židov. Selekcije su preživjele možda zato što su mislili da su blizanke, možda iz razloga što su bile kćeri oca katolika, ili pak jednostavno igrom sudbine.

Prisutnima su se uvodno obratili gradonačelnik Rijeke  Vojko Obersnel , koji je na poticaj  prof.dr. Ive Goldsteina  inicirao objavu knjige na hrvatskom jeziku te zamjenik župana Primorsko-goranske županije  Petar Mamula . O tome što znači Holokaust i kako je došlo do prijevoda ove knjige govorili su prof.dr. Ivo Goldstein,  Ines Grgurina , prof. povijesti u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji te urednik hrvatskog izdanja knjige  Dragan Ogurlić .