Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

5.2.2021. 7:51
Haredi
 

In Israel, haredi Orthodox Jews wield enormous political power. Could that change because of COVID?

 

JERUSALEM (JTA) — Violence against police officers. The torching of a public bus. Legions of men, many of them maskless, crowding the streets of Jerusalem for a funeral. Schools and community centers that have remained open despite skyrocketing COVID cases.

Napadi na policiju, gnjavaže u autobusima, "legije" muškaraca, mnogi od njih maskirani, gužve u  ulicama  u Jeruzalemu u vrijeme sprovoda. Škole i komunalni centri ostaju otvoreni uprkos zabrane zbog Corona virusa..


Thousands of haredi Orthodox men crowd the streets of Jerusalem for a funeral, the latest in a series of high-profile violations of COVID restrictions in Israel's haredi sector, Jan. 31, 2021. (Yonatan Sindel/Flash90)

In recent weeks, haredi Orthodox protesters have become increasingly brazen in their disregard for Israel’s ongoing coronavirus lockdown. The violations of law have brought tensions between the ultra-Orthodox community there and the rest of the country to a breaking point.

U posljednje vrijeme, Haredi demonstranti postali su sve  intenzivniji u svojem protivljenju mjerama protiv Corona virusa i "lockdowna". Ne drže se pravila  i prave tenzije između  ultra-ortodoksa i ostale zajednice,  sve do potpunog prekida.

U prošlosti  konflikti između haredija i sekularnog Izraela nisu uzrokovali promjene u izraelskim zakonima  ili smanjili   utjecaj haredi lidera na vladu. 

Ali osobe koje se zalažu za religijski pluralizam  u Izraelu i istraživači smatraju  da sada može doći do promjena,  jer su ljudi ogorčeni   zbog širenja Covid 19  zaraze  koju uzrokuje ponašanje haredi-ja , a približavaju se i izbori u Izraelu. 

Javnost je zabrinuta  i zbog nereda u haredi susjedstvu što  može utjecati na budućnost i na izbore (u ožujku)  koji mogu imati  drugačije rezultate od onoga što je danas.

Postavlja  se p itanje moći koja je  dana "haredijima" do sada , jer  su njihove političke stranke imale utjecaj u vladi (bez obzira kakva je ona bila) i vlada im je  omogućavala  direktne fondove a  imala je samo  ograničenu kontrolu njihovih postupaka i zajednica. 

To je zbog toga što su  Haredi bili potpora Netaniyahi-ju   u pitanjima domaće politike,  i za uzvrat su imali monopol na mnoga pitanja religije kao i izuzeće haredi muškaraca od vojnih obaveza, imali su u stvari "mini autonomiju",  državu u državi. 

Zbog njihovog sadašnjeg ponašanja u pandemiji  podiglo se javno mijenje , što može imati političke implikacije...

To se osobito sada osjeća  zbog  su sukoba u kojima su ultraortodoksni demonstranti zapalili javne autobuse u haredi gradu Bnei Braku, kamenovali novinare, napadali Jeruzalemski promet i borili se s policijom koja je poslana da zatvori  njihove sinagoge i škole po nalogu Ministarstva zdravstva....

Izraelski se bune  protiv dvostrukih standarda, što je  osobito pojačano nakon nedjelje u kojoj  su  tisuće haredi muškaraca  (malo ih je imalo maske) poplavile ulice Jeruzalema na pogrebu dva rabina koji su umrli od virusa. 

Djelovanje policije protiv takve mase nije bilo moguće....