Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

20.2.2021. 10:44
ADL IZVJEŠTAJ
 

ADL singles out Poland, Hungary, Russia and British Labour Party in Europe anti-Semitism report


Authorities in Poland, Russia, Hungary and some lawmakers in Britain’s Labour Party used anti-Semitism for political means, according to the Anti-Defamation League’s anti-Semitism report on Europe published Thursday.

Prema najnovijem izvještaju ADL ( Antidefamation League) vlasti u Poljskoj, Rusiji i Mađarskoj te neki pravnici iz Britanske " Labour party" koriste antisemitizam za svoje političke ciljeve.

U Poljskoj je kandidat za predsjednika Rafal Trzaskowski meta antisemitske retorike,  osobito izražene u vrijeme izbora. Tako je  lider  stranke "Law and justice" Jaroslaw Kaczynski rekao na TV da Trzaskowski "nema poljsku dušu, poljsko srce i poljski mozak" jer se  založio za židovske zahtjeve za restituciju imovine otete u vrijeme Holokausta.

Smatra se da je ta primjedba zapravo mišljenje da Židovi u Poljskoj nisu pravi Poljaci i da se protivnici njihovih zahtjeva smatraju "pravim Poljacima".


U Mađarskoj postoji  vladina kampanja demonizacije George Sorosa, koji je rođen u Mađarskoj i podupirao je  one koji se suprotstavljaju  desnoj politici Orbana. Soros je podupirao i dolazak imigranata...Organizacija mađarskih Židova "The Mazsihisz federation of Jewish communities" je upozorila da ta kampanja  donosi rizik za pojavu antisemitizma, ali je dodala da " Orban nije antisemit".  Druga organizacija "The EMIH federation of Jewish communities in Hungary"  se ne slaže i smatra da je kritika Sorosa politički legitimna.


U Rusiji , izvještaj smatra da Vladimir Putin " weaponized anti-Semitism " u Ukrajini. Ukrajinski židovski komitet i druge židovske grupe smatraju da je antisemitizam " eksplodirao" nakon sukoba u toj zemlji 2014 .godine i da se sada  čak odaje počast nekadašnjim suradnicima nacista ; održavaju se  i parade u SS uniformama. U  Ukrajini  i  u samoj  židovskoj zajednici  dolazi do politizacije u debati o antisemitizmu .

Za "Labor party" u Engleskoj , koju je vodio Jeremy Corbin  (krajnje lijevi političar) ADL smatra da  je najjasniji primjer antisemitizma i optužbi  protiv Cionizma i Izraela. Incidenti i antisemitska retorika je u  stranci rasla,  a Corbin nije ništa učinio da to spriječi ili da  kazni protagoniste. Nasljednik  lidera "Labour party" Keu Starmer  ("centrist" ) je kritizirao Corbina, suspendirao neke lidere i postavio pitanje  antisemitizma  u stranci kao problem.


ADL smatra da "The United Kingdom “ predstavlja najbolji primjer rizika za  teške  posljedice do kojih može dovesti upotreba antisemitizma u politici, čak u zemljama sa demokratskim režimom.