Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

1.1.2010. 8:51
Organizacija Opatije 2010 uz potporu Claims konferencije, JOINT-a i Židovskih općina
 

Zimovanje u Opatiji

Programi zimskog druženja u Opatiji za osobe koje su preživjele Holokaust započeo je 2007. godine uz potporu posebnog programa Claims conferencije koji se zove Caffe Europe.

To je jedinstveni fond, koji  se razlikuje od ostalih fondova Claims konferencije  socijalne prirode ( koji pomažu svakodne potrebe u hrani, lijekovima, njezi i pomoći u kući itd) jer  potiče  njihovo druženje te kulturne i rekreacijske potrebe Holokaust preživjelih.

Tako smo mi, zahvaljujući fondu Caffe Europe, kojeg vodi Charles Rose, te  organizaciji JDC koju za naše područje vodi Robert Djerassi , uspjeli organizirati već pet "Opatija" za Holokaust preživjele u cijeloj Hrvatskoj. 

  Zahvalni smo za potporu i razumijevanje Claims conferencije Caffe Europe i JOINT-A,  Židovske općine u Zagrebu  i njenih organizacija  te Savjeta za nacionalne manjine, da i u ova teška vremena pomaže i potiče toliko potrebno kulturno i rekreacijsko druženje Holokaust preživjelih, i u toku cijele godine.

Naša organizacija Holokaust preživjelih je jedna od najvećih u Židovskoj općini koja redovno okuplja članstvo, zastupa ga i pomaže u ostvarivanju njihovih prava ( Claims  CEEF penzije i drugi fondovi, zašto je i dobila priznanje) ,  surađuje sa drugim organizacijama u općini i organizira zajedničke aktivnosti

Osniva radionice ( za učenje kompjutora), 

rekreacijske vježbe, izlete, posjete muzejima,  organizira konferencije, priprema izložbe , organizira ankete i druga istraživanja, snima filmove, organizira kulturna i edukativna predavanja, posjete  memorijalnim centrima u zemlji i inozemstvu i drugim Židovskim organizacijama itd.

Udruga Holokaust preživjelih surađuje  s drugim organizacijama  u ŽOZ-u osobito Ženskom sekcijom, i Klubom seniora i ima  poznatu i priznatu međunarodnu suradnju sa Evropskom  (EUAS) i Svjetskom organizacijom Holokaust preživjelih, te je dr. Švob Melita ( presjednica Udruge u Hrvatskoj) potpredsjednica i tih organizacija.

Udruga Holokaust preživjelih u Hrvatskoj surađuje sa Židovskim općinama i Hrvatskoj i i drugim zemljama bivše Jugoslavije, prenoseći svoja iskustva i potičući njihovo organiziranje i aktivnosti. Pri tome uvijek naglašava  pomoć suradnju i razumijevanje međunarodnih židovskih organizacija osobito Claims conferencije i JOINT-a.

Organizacijsku i tehničku podršku radu Ureda Claims konferencije, Udruge Holokaust preživjelih i Unije židovskih žena Hrvatske daje  Istraživački i dokumentacijski centar CENDO, koji također osigurava prostor na svojoj WEB stranici www.cendo.hr


Naziv dokumenta (File name) Naziv Veličina (Size)  
upload/Conference on Jewish Material 1 Claims Against Germany - Claims Conference.mht WEB claims konferencije 123 kB
upload/JDC Home.mht WEB JOINT-a 463 kB