Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

21.3.2021. 23:47
Bugarska
 
Neo-Nazi march in the streets of Sofia not allowed by Bulgarian authorities

By YOSSI LEMPKOWICZ February 15, 2021
 


Slika Lukovog marša u 2019 godini

A planned neo-Nazi march in the streets of Sofia, capital of Bulgaria, was finally not allowed to take place.
The march was meant to honor WWII-era general and Nazi collaborator Hristo Lukov. For years, the Lukov March in Sofia brought neo-Nazis and fascists from across the European continent to Bulgaria’s capital city, casting disrepute on the country through the mobilization of hatred.

Planirani neonacistički marš na ulicama Sofije, glavnog grada Bugarske nije se održao jer je bio zabranjen. Marš se inače organizira u čast Hrista Lukova koji je bio general i suradnik nacista. Godinama je "Lukov marš" dovodio u Bugarsku neonaciste i fašiste iz cijele Europe koji su sijali mržnju.

Marš je bio predviđen  na ulicama Sofije za 13 veljaču, ali  policija  nije dozvolila njegovo održavanje po naredbi gradonačelnice Sofije 
Yordanke Fandakove, premijera Boyko Borisova i drugih predstavnika vlasti i organizacija. Predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald S. Lauder je zahvalio bugarskim vlastima da su zabranili Lukov marš  i  sačuvali mir te spriječili netoleranciju. Tome se pridružila i organizacija  bugarskim Židova "Shalom".