Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

25.3.2021. 13:11
Nova knjiga
 
Poštovana,

ovim putem željeli bismo Vas obavijestiti o izlasku iz tiska knjige 


Martina Bitunjac, 
LEA DEUTSCH, dijete glume, glazbe i plesa

Riječ je o suvremenoj monografiji o istaknutoj kazališnoj karijeri i tragičnoj sudbini najpoznatije hrvatske žrtve holokausta Lee Deutsch (1927-1943), koja je namijenjena stručnoj i široj publici, a posebice mladima.

Lea Deutsch oduševljavala je publiku upečatljivom glumom, pjevanjem i plesom, a novinari su je opsjedali. Mlada je glumica proglašena “čudom od djeteta”. Prvi je put na kazališne daske stala u dobi od samo pet godina, a na kulturnoj je sceni godinama pobuđivala iznimno veliku pozornost. Sve se promijenilo u proljeće 1941. Ustaše su joj izrekli zabranu da glumi, pa čak i da uđe u kazalište kao gledateljica. Unatoč beznadnoj situaciji, Lea i njezina obitelj vodili su neumornu bitku za preživljavanje, sve dok ona, njezina majka i njezin brat naposljetku nisu u svibnju 1943. uhićeni i deportirani u pravcu Auschwitza. Nekoć proslavljena glumica izgubila je život sa svega šesnaest godina.

Bogato ilustrirana fotografijama i arhivskim dokumentima, knjiga ne pripovijeda samo priču o Lei Deutsch kao žrtvi holokausta, već donosi cjelovit pregled kazališnih uspjeha iznimne mlade glumice i njezina umjetničkog okruženja, nudi prikaz borbe za preživljavanje u neljudskim vremenima, opisuje birokrate i zločince odane sustavu, ali i geste ljudi koji su pokazali građansku hrabrost i suprotstavili se ustaškom režimu.

Riječ je o vrijednom, detaljnom i pouzdanom historiografskom sumiranju kratkog, ali kazališnim ostvarenjima bogatog života najmlađe članice Hrvatskog narodnog kazališta, Lee Deutsch.  Knjiga je ilustrirana rijetkim fotografijama „najmlađe Talijine kćeri“ iz međuratnog tiska kao i arhivskim dokumentima iz nekoliko hrvatskih arhiva (Hrvatski državni arhiv, Grafička zbirka NSK, HAZU Odsjek za povijest hrvatskog kazališta) kao i arhiva u Jeruzalemu (Yad Vashem Archives i Central Zionist Archives).

Hrvatsko izdanje prijevod je knjige “Lea Deutsch. Ein Kind des Schauspiels, der Musik und des Tanzes” objavljene u nakladničkom nizu Jüdische Miniaturen (Berlin: Centrum Judaicum i Leipzig: Hentrich & Hentrich Verlag) 2019. godine.

  Tvrdi uvez, 20 x 16,5 cm, 73 str., ilustracije

Cijena: 79,00 kn

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba.

Knjiga je objavljena u Godini čitanja 2021.

Povjesničarka Martina Bitunjac apsolvirala je studij moderne i stare povijesti te klasične arheologije na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu, a potom i doktorirala iz područja moderne povijesti na istom sveučilištu, kao i na Sveučilištu La Sapienza u Rimu gdje je neko vrijeme na Odsjeku za povijest, religiju i kulturu djelovala kao znanstvena suradnica. Danas je docentica na Povijesnom odsjeku Sveučilišta u Potsdamu, znanstvenica u Moses Mendelssohn centru za europsko-židovske studije i urednica Zeitschrift für Religions- und Geistesgeschichte (Časopis za religiju i kulturne znanosti).


S poštovanjem,

Alenka Barišić