Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.1.2010. 10:37
Bilo je divno u Opatiji
 

Vratili smo se živi i "zdravi" sa sedmodnevnog zimovanja u prelijepoj Opatiji.
Svi učesnici kažu, a treba im vjerovati, da im je ovaj puta bilo najljepše (to je već četvrti put) i posebno su zahvalni dr. Meliti Švob koja je organizator susreta.

To su osobe koje su preživjele Holokaust, najmlađi oko 70 godina, a najstariji čak 90 godina. Bilo nas je 80, a na završnoj shabat večeri sa rabinom Prelevićem i preko 100, iz svih krajeva lijepe naše, a najviše iz Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke.

Ovaj puta je osiguran i specijalan prijevoz za one koji se teže kreću, kako bi mogli sudjelovati u svim aktivnostima.

Takvih "starina" koje još plivaju, gimnasticiraju, pjevaju, plešu ,šeću, kartaju, prave izlete, smiju se vicevima do suza, slušaju predavanja i vesele se druženju gotovo da i nema.

Posebna hvala gospođi Miri Kern koja nas je "razgibavala", Siniši koji nas je snimao, Saši Kabilju i orkestru iz Osijeka koji su nam svirali i pjevali, predavačima  Nj.E. Yosefu Amraniju, izraelskom velepolaniku, Jasni Čirić ( Niš) Narcisi Potežici (Zagreb) i  Fišer Darku (Osijek) te Edi Tauberu (Split) koji nam je prikazao divan film o Flori Jagodi

To su pozdravili i  prisutni veleposlanik Izraela Nj.E Yosef Amrani, direktor JOINT-a za Balkan g. Robert Djerassi, koji se družio nekoliko danas s nama, gradonačelnik Rijeke  dr. Vojko Obersnel, dogradonočelnik Opatije, Dinko Tamarut i Oleg Mandić iz Udruge antifašističkih boraca, predsjednik Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus,  Predsjednik Židovske općine u Rijeci Vlado Kohn, tajnik Židovske općine Osijeka  Drago Kohn te gosti- predsjednica židovske općine u Nišu  Jasna Čirić i predsjednica Židovskih žena Srbije  dr. Vera Lukić ( koja je bila gost Unije židovskih žena Hrvatske na njihovom ssstanku u Opatiji).

Posebno smo zahvalni našim donatorima: Claims conferenciji ( Caffe Europe program- Charles Rose) JOINT-u (Robert Djerassi), Savjetu za nacionalne manjine Hrvatske, Židovskim općinama Zagreba i Rijeke, Udruzi Holokaust preživjelih u Hrvatskoj, Uniji židovskih žena Hrvatske, Senior klubu ŽOZ-a, Mariji iz zagrebačke općine na košer delicijama, te Hotelu Kristal i njegovom ljubaznom osoblju na čelu sa direktorom i nezamjenljivom Ana-Marijom.

Agencija Adriatours , kao i uvijek bila je dobar organizator aranžmana ,  Generalturist  Rijeka( Biserka Kon i vodič Dunja Starčević) za izlete u Rovinj i Rijeku, te ekipa Prizme koja  nas je snimila.

Najviše se zahvaljujemo brojnim volonterima koji su pomogli organizaciju i članovima ŽO i Zagreba i Rijeke- osobito Ireni Deže i obiteljima Kon i Fišer za gostoprimstvo  i  na kraju našim doktorima koji su bdjeli nad našim zdravljem.