Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

9.4.2021. 11:41
Nova knjiga
 
       d obili smo konačno dugo očekivanu i prijeko potrebnu knjigu" Antijudaizam, antisemitizam i Holokaust u Hrvatskoj" koja je i udžbenik i priručnik za nastavnike i učenike. 

Knjigu je uredio renomirani profesor povijesti Neven Budak, a nakladnik je Predstavnik židovske nacionalne manjine grada Zagreba (Sanja Zoričić-Tabaković), koordinator projekta Saša Cvetković. Suradnici u knjizi su poznati povjesničari i istraživači.

Knjiga je nastala za potrebe Šoa akademije, projekta Židovske općine u Zagrebu i Predstavnika židovske  nacionalne manjine. 

Knjiga (185 stranica velikog formata) je izvrsno uređena , dokumentirana i ilustrirana, objektivna i informativna- primjerena sadašnjem dobu i korisnicima.

Kako je  urednik knjige prof. Neven Budak u uvodu naglasio- knjiga nema znanstvenih pretenzija( i zbog toga nema citiranja  dosadašnjih rezultata istraživanja o Holokaustu u Hrvatskoj), ali je bogata izvornim dokumentima  i fotografijama. .

Namjera knjige je da hrvatski učenici u osnovnim i srednjim školama  dobiju  točne  informacije , a nastavnici povijesti potrebni didaktički materijal.

Sadržaj:
  • Riječ urednika

  • Neven Budak: Antijudaizam i antisemitizam prije drugog svjetskog rata

  • Hrvoje Klasić: Židovi u Nezavisnoj državi Hrvatskoj- represija

  • Tvrtko Jakovina: Uništenje Židova u NDH

  • Snježana Koren: Slike svijeta u školskim klupama Nezavisne države Hrvatske

  • Žarko Puhovski: Što ne valja sa Židovima/Židovkama? Viktimologija ili nosologija?