Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

11.4.2021. 15:37
europski židovski kongres, izvještaj
 
Annual antisemitism report: decrease in violent incidents due to lockdowns, increase in antisemitic attacks against Jewish communal sites and online

Worrying trends continued in Germany and the uSA

  Godišnji izvještaj o antisemitizmu : smanjenje violentnih napada a povećanje antisemitskih napada na židovske zajednice i "online" . Zabrinjavajući trend se nastavlja u Njemačkoj i USA. U Njemačkoj raste ukupan broj incidenata  uz protivljenje cijepljenju te se pravi usporedba s Holokaustom, napadi na židovske memorijalne spomenike i groblja

Predsjednik Europskog židovskog kongresa MosheKantor upozorava da " trebamo biti pripremljeni da teorije zavjere stvorene u toku pandemije mogu  dovesti do više fizičkih napada na Židove nakon prestanka "Lockdowna". 2020. godina  ima  socijalne krize u mnogim zemljama i za mnoge ljude na svijetu. 

Zbog restrikcija i "lockdowna" bilo je manje fizičkih i opasnih incidenata na osobe i imovinu,  ali je mnogo više mržnje protiv Židova bilo "online" , u kojima se optužuju Židovi i Izrael za širenje Corona virusa. To je  rezultiralo ekspanzijom ekstremističkih grupa i napada na židovska mjesta i komunalnu imovinu. 

Profesor Dina Porat  je kazala: predrasude, praznovjerje, primordijalne emocije i bizarne teorije  su se pojavile na sceni kao i neuobičajene  manifestacije antisemitizma ,  verbalne i vizualne. 

Židovi i IZrael se optužuju za razvoj i širenje corona virusa ("Judeovirusa") i to je  bio  glavni motiv antisemitskih manifestacija.

Broj violentnih incidenata se smanjio za 19% ( 371 u 2020), broj fizičkih ranjavanja bilo je 107,oštećenja privatne imovine 84..   jednostavno jer su ljudi morali ostati u svojim kućama. Za 25%  je više  vandaliziranh židovskih  groblja i memorijalnih spomenika (96 u 2020) jer su to otvorena i nezaštićena mjesta. 

Broj vandaliziraih sinagoga je povećan ( 63 u 2020) 
U Švedskoj i Ukrajini je povećan broj , a smanjen u Australiji, UK, Francuskoj i Kanadi. U USA se antisemitska aktivnost povećala na internetu , teorije zavjere su razvijenije i utječu na aktivnost "bijelih supremacista" i QAnon. Bilo je 119 violentnih napada, a također je  u Njemačkoj eskalacija ( 2.275 slučaja) uz vandalizam.

dalje čitajte u originalu:

Kantor noted ‘’a deep global polarization, with the extremist margins increasing due to conspiracy theories and the search for answers in a challenging world. This led to a change in the type and distribution of antisemitism.”

He also expressed concern at the effect on people, in particular the younger generation, of the spread of online hate. “We have yet to see the results of a younger generation forced indoors during a protracted period of their formative years, with the closure of educational institutions and employment and entertainment opportunities and exposed in some cases at the click of a switch or the touch of a screen to 24-7 anti-Jewish hate in online forums.,” he said.

“Anti-Jewish hatred online never stays online. We have to be prepared that anti-Semitic conspiracy theories could lead to physical attacks on Jews when lockdowns end,” Kantor added.

The pandemic, and measures taken to stem its spread, live restrictions and the vaccines, have led to inappropriate comparisons with Jewish suffering during the Holocaust.