Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

19.4.2021. 23:35
Varšava
 
Foreign Ministers of Israel & Poland, together with the ambassadors of Israel & Poland around the world, have joined the 'Yellow Daffodil' campaign commemorating the anniversary of the #Warsaw Ghetto Uprising, which began #OnThisDay in 1943.      19 April. 

Ministri vanjskih poslova Izraela i Poljske , zajedno s ambasadorima Izraela i Poljske širom svijeta,   sudjelovali  su u " Jellow Daffodil" kampanji kojom su komemorirali godišnjicu ustanka u Varšavskom getu koji je počeo na dan 19. travnja 1943. 


Ustanak u Varšavskom getu se smatra kao značajni simbol otpora Židova u toku Holokausta. Ministri vanjskih poslova Izraela Gabi Ashkenazi i Poljske Zbigniew Rau su sudjelovali u komemoraciji ustanka u Getu. Svi su se učesnici fotografirali sa žutim cvijetom , kampanja je počela  na 70 godišnjicu ustanka, na inicijativu POLIN  povijesnog  muzeja Židova Poljske

Taj je cvijet izabran zbog pokojnog Mareka Edelmana (1919-2009) koji je bio  posljednji preživjeli vođa ustanka i koji je na svaku godišnjicu primao  žuti cvijet od nepoznatog pošiljatelja. U spomen na to tisuće volontera u Poljskoj  nose taj cvijet. 

Kod spomenika  na trgu Heroja geta održati će se ceremonija na kojoj će sudjelovati i predstavnici Izraela.
Ministar Ashkenazi with a yellow daffodil, commemorating 78 years since the Warsaw Ghetto uprising
FM Ashkenazi with a yellow daffodil, commemorating 78 years since the Warsaw Ghetto uprising