Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

6.5.2021. 21:26
vakcina
 
Prenosimo i prevodimo iz The Jerusalem post

Two doses of the Pfizer vaccine are “highly effective” at preventing infection, hospitalization or death by COVID-19, a new observational study published by the Health Ministry’s Department of Epidemiology showed.
Published on Wednesday in the prestigious Lancet medical journal, the study also showed that Israel’s infection rates substantially declined in correspondence with an increase in vaccine coverage.

Dvije doze  Pfizer vakcine su "veoma učinkovite" kako bi prevenirale infekciju, hospitalizaciju i smrt od Covida 19- pokazala je nova studija objavljena od Ministarstva zdravlja, odjela za epidemiologiju u Izraelu. Studija koja je publicirana u poznatom medicinskom  časopisu "Lancet" je pokazala da je broj infekcija opadao u razmjeru s porastom pokrivenosti vakcinacijom. 

Prof. Eyal Leshem ( direktor centra za tropske boleste i medicinu "putovanja) je rekao  da to znači da vakcinacija protiv Covida 19 može pomoći u kontroli pandemije. On je zajedno s  A nnelies Wilder-Smith (London) analizirao studiju objavljenu u Lancetu.

Izrael je upotrijebio 10 milijuna doza u toku četiri mjeseca i prvi objavio podatke o povoljnom djelovanju vakcine, koja je jednako efektivna za sve ,pa i one starije od 75 godina. Nakon 7 dana od druge doze vakcina ima 95,3% djelovanja protiv infekcije, 91,5% protiv asimptomatskog i 97% protov simptomatskog virusa : 97% protiv hospitalizacije i 96,7 protiv smrti.


Asimptomatska infekcija je definirana onda kada osoba kod koje laboratorijski potvrđena infekcija nema groznice ni respiratornih simptoma. Smatra se da je osoba potpuno vakcinirana nakon što je prošlo sedam dana nakon što jeprimila dvije doze vakcine.


Ovakve studije  pokazuju što se zaista događa kod vakcinacije, a ova  studija se osniva na nacionalnim podacima između 4, siječnja i 3. travnja- vremenu  u kojem je u Izraelu bila najveća pojava infekcije,  u prosjeku 8.328 slučaja dnevno, a čak  sa 10.213 novih slučajeva na 20 siječnja. Naglo smanjenje infekcije počelo je u tjednu od ožujka do 19. travnja  kada je broj inficiranih opao na 149 slučaja dnevno.

Studija je također pokazala da samo  jedna doza vakcine daje 58% zaštite od infekcije, 76% od hospitalizacije, 77% od smrti- u vremenu od 14 do 21 dana od primanja vakcine.

U Izraelu je Britanska mutacija virusa bila prisutna u više od 95% slučajeva i  nije jasno da li se isti efekt  može očekivati za druge varijante virusa.

Izrael će nastaviti  pomagati Palestincima da prime djelotvornu  i sigurnu vakcinaciju protiv Covida 19. ”