Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

12.5.2021. 16:42
Amerika
 
The Pew study cheat sheet: 10 key conclusions from the new survey of American Jews
BY BEN SALES MAY 11, 2021 12:22 PM



(JTA) — Meet America’s Jews: They’re older, more educated, richer and less religious, on average, than the rest of the country.
They’re overwhelmingly white, though Jews under 30 are more diverse. Most of them care about Israel, though one in 10 support the movement to boycott it. Most of their young adults are marrying non-Jews, though the growing Orthodox community is not.

Upoznajte Amwričke Židove:  Oni su stariji, obrazovaniji, bogatiji i manje religiozni ( u prosjeku) od ostatka zemlje. Oni su pretežno bijelci, iako su mlađi od 30 godina različitiji. Većina Židova u Americi brine o Izraelu, iako jedan od njih 10 podupire pokret koji ga bojkotira. Većina "mladih odraslih" je oženjena za ne-Židove, iako  toga nema u  rastućim ortodoksnim zajednicama.

To su neki od rezultata studije Pew research Center koja je objavljena ovog utorka.

Ova studija se ne može direktno uspoređivati s rezultatima ranijih studija, radi se o različitoj metodologiji.U studiji je obuhvaćeno više od 4.700 ispitanika i ovo su glavni rezultati:

1. There are 7.5 million American Jews. 

U Americi ima 7,5 milijuna Židova, od toga 5,8 odraslih i 1,8 milijuna djece.Oko4,2 milijun  odraslih  identificira svoju religiju kao Židovsku, a ostali se deklariraju kao "Židovi bez religije". Populacija Židova u Americi je 2021 nešto veća od populacije Izraela koja ima 6,9 milijuna. idovi čine 2,5% američke populacije, nešto su stariji od Amerikanaca, u prosjeku starosti 49 godina (Amerikanci u prosjeku 46 godina).

2. Most young Jews are either Orthodox or unaffiliated. 

Pokazuje se polarizacija - broj ortodoksa i Židova koji nisu organizirani (unaffiliates) raste. Konzervativni i reformski Židovi se smanjuju. 

Židovi koji imaju 65 i više godina su  69% ili konzervativni ili reformski, a samo je 3% ortodoksnih. No Židovi mlađi od 30 godina  su  37% konzervativni i reformski , 17% ordoksni, a samo 25% je konzervativaca.

41% mlađih od 30 godina nisu u članovi općina ( unfafillliated) , dok  samo 22 % onih koji su stariji od 65 godina.

3. Some 15% of young Jewish adults are not white. 

4. Some 10% of Jews support the boycott of Israel — but half of young adults haven’t heard much about it.

5. Most young Jews are still intermarrying.  

Većina mladih Židova je neoženjena, i njihov broj je veći ne u ranijim istraživanjima ( 2013.godine) . 61% Židova je u prošloj dekadi oženilo osobe koje nisu Židovi. Ortodoksi se rijetko žene s ne-Židovima. Ukupno 42% Židova koji su u braku imaju partnera koji nije Židov.


  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
braskovidocx572 Kb