Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

26.1.2010. 21:28
Okrugli stol " Holokaust i ljudska prava"
 

U židovskoj općini u Zagrebu, u okviru "Dana tolerancije - jednakost u različitosti" i obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust,

organiziran je okrugli stol "Holokaust i ljudska prava".

Ovaj značajni skup otvorila je gospođa Sanja Tabaković,predstavnica židovske manjine u Zagrebu

Moderator dr. Zoran Pusić je uspio pokloniti dužnu pažnju svakom govorniku, a bilo ih je desetak, uspio je prikazati vrlo dobro odabrane filmove i inserte, te pripremljenim citatima uspješno zaključiti okrugli stol.

Odabrana tematika bila je na prvi pogled o dve nespojive teme- o Holokaustu u kojem su pogažena sva ljudska prava Židova

i o Rezoluciji UN i Savjeta Evrope, koja zabranjuje diskriminaciju po bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja kože, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, pripadnost nekoj nacionalnoj manjini, imovno stanje, rođenje ili drugi status.

Dug je bio put od Holokausta  u kojem je ubijeno 6 miliona Židova  do njegovog priznanja kao univerzalnog zla.

U Ujedinjenim nacijama je  tek 2005. godine proglašen 27. siječanj Međunarodnim danom sjećanja na Holokaust (tog je datuma oslobođen Auschwitz)

i zatraženo je od država članica UN da razviju edukacijske programe koji će podsjećati buduće generacije na tragediju Holokausta i tako spriječiti da se takav genocid ne ponovi.

I na okrugklom stolu posebno se pažnja posvetila potrebi edukacije  o Holokaustu i ljudskim pravima ali i značenju   svjedočanstva onih koji su ga proživjeli.

U diskusiji na okruglom stolu sudjelovali su Zora Dirnbach, Neven Budak,  Mirjana Krizmanić, Slobodan Uzelac, Milorad Pupovac, Aleksandar Tolnauer, Melita Švob,  Sanja Tabaković, Itai Bar Dov, Nino Žganec, Vesna Teršelić,  gospodin Kolarić ( biskupska konferencija),Tin Gazivoda, Renato Matić i drugi, 

i svaki je svojom diskusijom i "kutom gledanja" doprinjeo razumijevanju Holokausta i potrebi njegovog obilježavanja .