Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

30.6.2021. 7:54
LITVA
 


Lithuanian Prime Minister Ingrida Šimonyt has noted that the contemporary Lithuanian society is “mature and strong enough” to face the legacy of Holocaust in  the country.


Earlier in June, in Lithuania, the conference “A divisive past: the Soviet-GermanWar and narratives of mass violence in East Central Europe”, was held in  memory of professor Irena Veisait, a Holocaust survivor.

Litvanski premijer Ingdrid Šimonyt je izjavila da je sadašnje litvansko društvo " zrelo i dovoljno jako" da se suoči sa holokaustom koji je bio u zemlji. U lipnju je u Litvi održana konferencija  “A divisive past: the Soviet-GermanWar and narratives of mass violence in East Central Europe”,  kao sjećanje na prof. Irenu Veisait, koja je preživjela Holokaust.

Tom je prilikom gospođa  Šimonyt  kazala: Želim vjerovati da se može osjetiti zrelost našeg društva koje može prihvatiti povijesnu istinu , koja je bila povremeno revidirana i promijenjena  u odnosu na ono što se doista dogodilo. Tada se stvarala narativna mitologija  da su na našoj strani bili samo heroji, žrtve ili "promatrači" , a ne i izvršioci zločina ili suradnici nacista. 

Mi živimo sada u slobodi tri dekade  i dovoljno smo jaki da ne ugrožavamo postavljanje ovakvih pitanja ili da gledanje iz druge perspektive smatramo prijetnjom.

It is also particularly true of a country that had lost much of its Jewish population during the Holocaust, where antisemitism resurfaces under the guise of new masks,” the Prime Minister added.