Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

15.7.2021. 8:23
engleska
 
British Jews to get apology 800 years
after antisemitic expulsion


The phrase ‘better late than never’ is truly appropriate here
By PHILISSA CRAMER/JTA JULY 14, 2021


British Jewish leaders say an anticipated apology from the Church of England for antisemitic laws enacted in 1222 is “better late than never.”


MIDDLE STREET Synagogue, Brighton, England.
(photo credit: Wikimedia Commons)

The church is planning a formal “act of repentance” for next year, the 800th anniversary of the Synod of Oxford, a set of laws that restricted Jews’ rights to engage with Christians in England, according to a report in the Telegraph.  The laws ultimately led to the expulsion of England’s Jews in 1290. They were not officially readmitted until 1656.


Britanski Židovi su dobili ispriku nakon 800 godina što su bili zbog antisemitizma izbačeni iz Engleske. rečenica "bolje ikad nego nikad" se zaista ovdje može primijeniti. Crkva planira načiniti formalni  "act of repetance" slijedeće godine kada je 800 godišnjica Synoda u Oxfordu koji je donio niz zakona koji su ograničavali prava Židova u Engleskoj. Zakon je na kraju doveo do izbacivanja engleskih Židova  1290. godine,  koji nije službeno povućen do 1656.
 
Dave Rich direktor "Britanske grupe koja prati antisemitizam" je rekao da  povijesna trauma srednjovjekovnog engleskog antisemitizma ne može biti nikada izbrisana i još se danas osjeća npr kroz postojanje optužbe za "blood libel" ( optužbu Židova da koriste krv kršćana) koja je i izmišljena u ovoj zemlji. U vrijeme povećanja antisemitizma ovo suosjećanje i potpora Crkve je za Židovsku zajednicu  vrlo dobrodošla  i da podsjeti da je Britanija danas vrlo različita zemlja..