Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

23.7.2021. 8:55
Covit 19
 

Preveli smo ovaj interesantni članak iz "Jerusalem Post "

Starting next Thursday, July 29, gatherings with more than 100 participants will start functioning under the Green Pass outline, but children under 12 will be exempt, the coronavirus cabinet decided Thursday.
The Health Ministry released new data showing that the vaccine remains 91% effective against severe cases of COVID-19, and only two mild heart inflammation cases occurred among children aged 12 to 15.

Nove mjeere u Izraelu odnose na mogućnost okupljanja više od 100 osoba uz "zelen ipasoš", djeca  mlađa od 12 godina su izuzeta ,kod njih ( u 2 slučaja starih 12-15 godina) je ustanovljena  slaba upala   srčanog mišića. Vakcina ostaje 91% efektivna za teške slučajeve .

Sistem "zelenog pasoša" u Izraelu za osobe starije od 12 godina  (prema ome sposobnih za vakcinaciju)  omogućava pristup kulturnim i sportskim događajima, gimnastici, restoranima, konferencijama, turističkim atrakcijama  i mjestima molitve. Osobe moraju biti u potpunosti vakcinirane, ili su se oporavile od infekcije ili imaju negativni test načinjen u prošla 72 sata.
 
OSOBE KOJE DOLAZE U ZEMLJU IZ SIGURNIH ZEMALJA NEĆE MORATI U KARANTENU

Premijer Naftali Bennet  se obratio na televiziji i kazao: Oni koji odbiju vakcinaciju ugrožavaju zdravlje i slobodu svih nas , da radimo, da slavimo, da uživamo , to donosi štetu svima. Ima mnogo zemalja koje nemaju dovoljno vakcine za svoju populaciju i koja moli da dobije vakcinu, a ovdje je vlada investirala bilione da omogući svima vakcinaciju, a ipak milijun Izrelaca odbija  da bude vakciniran. Mi smo i za mlade osobe (od 12 godina do 30 godina ) osigurali kontinuitet naše zalihe vakcine- ali više od 600.000 mladih osoba nije još vakcinirano.

Ministar zdravlja je potvrdio da  Pfizer vakcina ostaje 991% efektivna protiv  razvoja teških oblika bolesti, ali efektivnost da  stopira infekciju se smanjuje. Nađeno je da je 40% efektna protiv simptomatskih Covida 19 i 88% protiv hospitalizacije. Efektivna je protiv nove varijante Delta virusa, koji je već 990% raširen u Izraelu i mnogo je zarazniji.

Kod osoba koje su primile vakcine prije više od 6 mjeseci, efektnost vakcine za zaustavljanje virusa pada na svega 16%.

  Kod 1,8 miljuna osoba koje su primile vakciju 31. siječnja, oko 5.770 se zarazilo , 20% njih posljednjeg tjedna, 495 je u bolnici a 123 umrlo..Najviše je inficirano osoba starijih od 60 godina možda zato što du bili prvi koji su vakcinirani i možda imaju manje sposoban imunosni sistem.

U posebnom izvještaju Ministarstva zdravlja govori se da je 178.836 mladiH  u starosti od 12-15 godina vakcinirano u potpunosti a njih 56.524 j primlo prvu dozu. Kod dvoje od njih razvila se upala srca i jedan je hospitaliziran.

Broj infekcija raste  u srijedu 1,336, uutorak ih je bilo 1,406... raste broj teških infekcija  i ima oko 10.000 aktivnh slučajeva... .