Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

28.1.2010. 17:38
Posjeta izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt
 

Članice Senior kluba Židovske općine u Zagrebu, pod vodstvom svoje predsjednice
dr. Jelice Polak-Babić  organizirale su  "ekspediciju"- posjetu izložbi "Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja" koja se održava u Muzeju za umjetnost i obrt.

Taj divni, ogromni izloženi umjetnički doživljaj smo morali , uz izvanrednu mladu voditeljicu, samo pretrčati ( zbog toga sam ovaj posjet nazvala "ekspedicijom").

Potrebni su dani ( a ne samo sati) da se ova izložba pogleda očima zainteresiranog posjetioca, o čemu svjedoči i veliki broj grupa koje su sustizale jedna drugu i konačno stvorile atmosferu interesa za našu umjetnost.

Izložba je priređena povodom 90.obljetnice Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Ovo je najstarija i najveća zbirka u Hrvatskoj koja do sada nije samostalno i cjelovito bila izložena javnosti.

Izloženo je oko 1000 djela hrvatskih slikara i grafičara te djela stranih autora, nastalih u vremenu od XVI.do XX. stoljeća.

Osnivači zbirke bili su Ljubo Babić, Tomislav Krizman i Menci Clement Crnčić.

Izložene su cjeline: Grafike i crteži (od XVI.do XX. stoljeća), Grafičke mape, Plakati, Ex libris, Stare razglednice, Strip crteži i Scenografije.