Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

24.7.2021. 23:09
GLASNIK B'NEI B'RITH HRVATSKA
 
IZAŠAO JE NOVI BROJ

G L A S N I K
B'nai B'rith„Gavro Schwartz“ Hrvatska
Godina/Year 5 Broj/No 23; Zagreb, srpanj/July 2021 


SADRŽAJ:

  • Uz dvadesettreći broj BB Glasnika  
  • Berta Belson: Spirala apsurda – sukob Izraela i Hamasa  
  • Đuro Švarc (Schwarz): U jasenovačkim logorima smrti (2)  
  • Narcisa Potežica: Knjiga o Lei Deutsch  
  • Anne Maria Gruenfelder: Preživjeli Holokausta – povratak u „domovinu“ i dolazak u domovinu

Uz dvadesetitreći broj BB Glasnika urednik Darko Fisher piše: 

 Poštovane čitateljice i čitatelji,

O  nedavnom sukobu Izraela i Hamasa reportažu nam je napisala naša izraelska suradnica Berta Belson koja je sve te dramatične trenutke doživjela na licu mjesta. Njen prikaz daje vjernu sliku stanja koje je vladalo u Izraelu u tih nekoliko dana teškog sukoba i u kojoj su također reproducirani neki dijelovi sjećanja ove stradalnice najgoreg logora i mučilišta zloglasne NDH.

U ovom broju donosimo drugi (i posljednji) dio sjećanja Đure Švarca (Schwartza) iz Zagreba koji je bio izbavljen iz zloglasnog logora Jasenovac nakon godinu dana boravka i patnje. Prvi dio ovog potresnog teksta objavili smo u prošlom broju. 

Lea Deautsch (slika na naslovnoj stranici)„zagrebačka Shirley Temple“ bila je vršnjakinja Anne Frank. Te dvije talentirane židovske djevojčice stradale su na sličan način. Prikaz knjige o Lei Deutsch napisala je za naš Glasnik Narcisa Potežica.

 Židovi, koji su preživjeli Holokaust i vratili se svojim domovima, naišli su na različite prilike. O tome piše u ovom broju Glasnika povjesničarka Anna Maria Gruenfelder