Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

25.7.2021. 20:56
Yad Vashem
 
Dani Dayan, former Israeli diplomat in NY and settler leader, picked to chair Israel’s Holocaust museum
JULY 22, 2021


Dani Dayan, Israel’s former consul general to New York and a past leader of Israel’s West Bank settlements, is the choice as the next chair of Yad Vashem, Israel’s Holocaust museum.   The announcement, reported by The Jerusalem Post, follows a controversy over who would succeed Avner Shalev as the head of the revered Israeli institution. Shalev is retiring after 27 years at the helm. 

Dani Dayan, koji je bio konzul u New Yorku , a  ranije  vodio banku na Zapadnoj obali, izabran je za voditelja Yad Vashema, izraelskog muzeja Holokausta. To je imenovanje slijedilo nakon kontroverzi oko nasljednika   A vner Shaleva. koji je umirovljen nakon 27 godina vođenja Yad Vashema. 

Prošle godine je Benjamin Netanyahu želio da Yad Vashem vodi  Effi Eitam,  nekadašnji general i "desni" političar što je izazvalo veliko protivljenje osoba koje su preživjele Holokaust, političara i Židovskih organizacija , tako da nije došlo do njegovog imenovanja. 

Imenovanje Dayana od strane Ministra za edukaciju je naišlo na odobravanje jer je on u svojem 4-godišnjem mandatu, kao diplomat u New Yorku,   dobio reputaciju osobe koja gradi mostove i zauzima se za religijski pluralizam i prava manjina. 

Njegovo imenovanje treba potvrditi izraelska vlada.

BY BEN SALES