Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

30.7.2021. 8:41
vakcina
 
First in world, Israel agrees to give seniors 60+ third COVID jab


President Herzog to receive first shot * United Kingdom, Turkey, Cyprus and Georgia added to list of banned countries today * Green Pass back into effect

By MAAYAN JAFFE-HOFFMAN JULY 29, 2021 


The country’s four major health funds said they are preparing to welcome individuals over the age of 60 for a coronavirus booster shot, as Israelis were banned from traveling to four more countries and the Green Pass went back into effect.  The Health Ministry’s coronavirus vaccination committee voted by an almost unanimous majority of 56-1 to administer the third shot of the Pfizer vaccine to elderly people who were jabbed more than five months ago at a meeting that ran from 9 p.m. to midnight on Wednesday, despite a third shot still not being approved by the US Food and Drug Administration.

Prvi na svijetu, Izrael je odlučio da osobama starijim od 60 godina daje treću injekciju protiv Covida. Prvu injekciju će primiti predsjednik Izraela Herzog. 

Četiri glavna zdravstvena fonda se pripremaju da vakciniraju osobe starije od 60 godina. Izraelcima je zabranjeno da putuju još u četiri zemlje (Turska, Engleska, Cipar i Georgija) , a "zeleni pasoš" je počeo djelovati. 

Zdravsteni savjet je gotovo jednoglasno ( 56-1) glasao za davanje treće doze starijim osobama koje sa primile vakcinu pred više od  5 mjeseci.   Premijer Nafrali Bennet je rekao da Izrael želi sačuvati živote i normalni život u državi. Odluka je bazirana na istraživanjima i analizama  kao i zbog rizika kojeg donosi DElta varijanta virusa. 

Akc ija je započela širom zemlje nakon je pfizer izjavio da njihova istraživanja pokazuju da treća doza vakcine povećava antitijela 5-11 puta . Počet će se primjenivati već u kolovozu jer se Delta varijanta brzo širi i u srijedu je bilo 2.177 osoba i 151 od njih u teškom stanju a 26 na respiratoru. Očekuje se daljnji   rast ukoliko ne bude  vakcinacije. Iako je većina slučajeva među mladima pa i od djece koja nisu vakcinirana, pokazao se porast slučajeva kod starijih  koji su primili vakcinu  prije pet-šest mjeseci. Pokazalo se da je Pzizer vakcina efektivna samo 16% protiv Delta  varijante kod osoba koje su davno vakcinirane, a smanjena je i efektnost za prevenciju od težih oblika bolesti.

Kako bi spriječili širenje infekcije , proširili su listu zemalja u koje se zabranjuje puovanje: UK.Turska, Cipar i Georgija a priprema se za  Bugarsku, Grćku i Ujedinjene arapske emirate , a na listi se većnalaze Uzbekistan, Argwntina. Bjelorusija, Brazil, Južna Sfrika, Indija, Maroko, Špajolska, Kigistan i Rusija, a kao narandžaste bit će Italija i Francuska.

Mnogo novih slučajeva dolazi od putnika avionom i Izrael ima u prosjeku 100-250 novih slučajeva dnevno koji dolaze iz inozemstva....