Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

22.8.2021. 9:01
ortodoksi u Americi
 


Orthodox areas are among the fastest growing in New York and New Jersey, census data shows

BY PHILISSA CRAMER 


When the federal government moved up the deadline to complete the 2020 U.S. Census to the middle of the High Holidays last year, many Orthodox Jews feared that the local community would not be fully counted. 


Kada j federalna vlada  završavala  popis stanovništva 2020, ortodoksne zajednice su strahovale da njihove lokalne zajednice neće biti u potpunosti brojane, jer u tom cenzusu nije bilo pitanje o religiji .

Rabi Avi Greenstein iz Boro Park židovske zajednice  u Brooklynu je izrazio tu zabrinutost ali najnoviji podaci cenzusa  to ne pokazuju je  već naprotiv Hasidski Wiliamsburg je najbrže rastući okrug u državi  New York, a u New Jersey  haredi Lakewood  zajednica ima najveći rast od svih gradova u državi.

Rast populacije u ortodoksnim zajednicama je zbog visokog nataliteta., on je u Lakewoodo najveći u zemlji . Radi se također o  selidbi stanovništva u to područje zbog nižih  cijena troškova života. a u području Jersey Shore City  ima mnogih ješiva koje privlače mlade ljude iz cijelog svijeta. Postoje i druge drastične promjene u populacije- tako se prazne neka područja na pr. iz područja Monroe su ortodoksi stvorili novi grad Palm Tree.