Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

3.9.2021. 11:06
Covit testovi
 
What's the difference between serological, PCR and rapid antigen tests?

Dr. Nadav Soreq of Samson Assuta Ashdod University Hospital helps answer the question in a new video provided to the 'Post.'

By MAAYAN JAFFE-HOFFMAN SEPTEMBER 1, 2021



When Israeli students kicked off their school year on Wednesday, many of them were carrying a small white plastic coronavirus test in their backpacks. That is because parents were asked to screen their children using a rapid at-home antigen test to ensure that students do not bring the virus with them to school.

Kada su izraelski studenti završili svoju školsku godinu u srijedu, mnogi su ponijeli u torbama mali (plastični) corona test. To je zbog toga da njihovi roditelji provjere svoju djecu brzim antigenskim testom  i tako osiguraju  da neće donijeti virus  kada dođu u školu.

Ali što je brzi antigenski test i kako se razlikuje od PCR  ili od serološkog testa.

Dr. Nadav Soreq iz  Samson Assuta Ashdod Hospital je odgovorila  na ta pitanja u novom videu uz pomoć Jerusalem posta .


Serological tests,  provjetrava imuni sistem da  se vidi da li je ta osoba ikada ranije bila izložena virusu. Te testove upotrebljavaju za djecu pred školsku godinu. Ako su djeca bila inficirana a da to ni ne znaju, serološki test će to ustanoviti. Djeca koja imaju antitijela  dobiti će " zeleni pasoš" koji ih spašava od izolacije ako njihovi školski drugovi obole i to im omogućuje da dolaze na okupljanja i događaje.


Za razliku od serološkog testa, brzi antigenski test i PCR test provjeravaju  momentalnu sliku osobe.

Brzi antigenski test se može svuda obaviti nije skup. No on je manje senzitivan nego PCR test čija je  uloga  da ustanovi "inicijalno filtriranje". To je molekularni test koji se radi u laboratoriju, on je skup i kompleksan, ali  daje cijeli spektar rezultata i ima visoku senzitivnost. 

PCR test može ustanoviti da li je neko bolestan u gotovo svakoj fazi bolesti, od početka ili čak nakon vrhunca  bolesti.
Taj se test upotrebljava u bolnicama  i zdravstvenim fondovima da se ustanovi da li osoba zaista ima virus.

Ljudi koji nakon brzog antigenskog testa imaju pozitivan rezultat trebaju se javiti zdravstvenim ustanovama da bi se testirali PCR testom kako bi potvrdili rezultat i ušli u sistem praćenja virusne infekcije. Osobe koje imaju pozitivan test na rapidni antigen ili PCR trebaju biti izolirane.