Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

9.3.2010. 22:09
nova akcija Yad Vashema za sakupljanje podataka o žrtvama
 

Pokrenuta je "završna" kampanja među osobama koje su preživjele Holokaust da registriraju svoje izgubljene članove obitelji.

U Yad Vashem memorijalu i muzeju smatraju da je to zadnja akcija među preživjelima  kako bi se registrirala imena ubijenih Židova.

Počela je kampanja u Izraelu koji ima najveći broj još živih Židova koji su preživjeli Holokaust.
Od oko  njih 327.000, koji su primili izraelsko državljanstvo,  danas ima samo još oko 167.000 živih, a većina je starija od 80 godina.

Kada je Yad Vashem osnovan, 50-tih godina, osnovni princip bio je da "svaka žrtva ima svoje ime" i počeo je monumentalni zadatak da se identificiraju žrtve Holokausta.

Početak je bio težak ,jer su u ranim godinama nove države, rođeni Izraelci optuživali Holokaust preživjele da se nisu borili sa nacistima. Ta je stigma dovela do toga da su mnogi sakrivali svoju prošlost.

Do danas je Yad Vashem sakupio imena od gotovo 4 milijuna žrtava i nastoji sakupiti što je moguće više  dok su Holokaust preživjeli još živi. Voditeljica projekta u Yad Vashemu Cynthia Wroclawski.

Ova je akcija uključila radio i medije i izazvala stotine telefonskih poziva na dan. Identitet (Imena) novih žrtava može se dodati na WEB stranicu Yad Vashema, ali postoje i volonteri koji odlaze u domove preživjelih i pomažu im da ispune formulare. 

"Mi smo u utrci sa vremenom, vrijeme prolazi i mi ne znamo koliko još godina ostaje da se govori sa stvarnim svjedocima, koji se još sjećaju" kaže Cynthia.

Neki volonteri smatraju da, što su preživjeli bliže svom kraju , prije se odlučuju da konačno progovore, dok nije prekasno i dok nije zaboravljeno.

Ima oko 250 volontera u Izraelu koji pomažu program. Mnogi  su identiteti izgubljeni iz područja bivšeg SSSR-a i istočne Poljske, a uključila se čak i haredi zajednica u Izraelu.

U članku se navode mnogobrojni primjeri i izjave preživjelih i volontera, no mi smo preveli samo najvažnije činjenice.

Naš Istraživački i dokumentacijski centar  CENDO ima bazu podataka od 20.000 imena Židova iz Hrvatske (vidi  WEB stranicu/žrtve) i tu je bazu poslao Yad Vashemu s kojim stalno surađuje.

Nadamo se da će se i naši Holokaust preživjeli priključiti ovoj novoj i važnoj akciji Yad Vashema.