Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

21.3.2010. 20:24
pred- Pesah u Osijeku
 

Tradicionalno druženje koje svake godine organizira agilna i druželjubiva Židovska općina,  u Osijeku ove je godine okupila najviše gostiju  do sada- iz cijele nekadašnje Jugoslavije. Tandem koji izvrsno "funkcionira"  i organizira:  Lajoš i Kohn iz osječke općine nadmašili su sami sebe.

U Bizovačkim toplicama, nedaleko Osijeka, u ogromnom zdanju ( u kojem se lako izgubiti) susreli su se stari ( i novi) prijatelji iz Beograda,Sarajeva, Zagreba, Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Niša, Doboja, Tuzle, Zemuna, Virovitice, Osijeka i drugih općina, a uz pokroviteljstvo JOINT-a kojega je dostojno predstavljao Robert Djerassi.

Izraelski ambasador Nj.E. Josef Amrani održao je govor na hrvatskom jeziku, a rabin Prelević otvorio šabatnu večeru. Bilo je mnogo službenih govora, u ime Koordinacije židovskih općina Hrvatske dr. Kraus, u ime Saveza jevrejskih opština Srbije ing Nećak, itd... svi su pozdravljali, ali i pozivali sve- neke su općine već uvele tradiciju: Sarajevo Novu Godinu, Novi Sad - šolet, Zrenjanin Makabijadu.. itd. a Zagreb?!!!

Bizovačke toplice, sa svojim ogromnim potencijalom za liječenje termalnim izvorima, za okupljanja ( kongresna dvorana, bungalovi, ogromni broj soba) veliki bazeni- Aquapolis, tereni za tenis, restorani, odlična kuhinja itd.. ipak se doimaju zapušteno i uspavano- možda još nije sezona počela i nije se našao "pravi" koji bi ih obnovio.

Mi smo osjetili svu gostoljubivost, vidjeli prekrasne narodne nošnje i plesače, odslušali orkestar iz Osijeka, pogledali drage plesačice koje je uvježbala g. Beismann, otplesali, otpjevali, odlično se najeli i napili, otplivali, prošetali , izljubili se izgrlili - uglavnom još jedno divno druženje- a nadamo se da će ih biti još.