Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

25.3.2010. 22:14
Ilustrirana dječja biblija- dobila nagradu
 

Pobjednik u natjecanju za nacionalnu židovsku knjigu bila je "Ilustrirana dječja biblija" koju je napisala Ellen Frankel, a ilustrirao umjetnik Avi Katz.

On je izjavio da je osnovna ideja, kod rada na knjizi, bila da se načini standardna, univerzalno prihvatljiva verzija biblije koju će djeca čitati i iz koje će učiti "priče" koje svako židovsko dijete, a i djeca na Zapadu trebaju znati.

Autorica Frankel je dodala da je zadovoljna knjigom koja se razlikuje od većine biblija za djecu,  koje zapravo ne obrađuju originalni tekst, nego ga skraćuju i čak dodaju vlastitu interpretaciju i prilagođuju formi zapadnih priča.

U knjizi se nalaze neke originalne ilustracije npr. zmija koju je Katz nacrtao u priči o Adamu i Evi ima noge, jer se to podrazumijeva kod kazne ( prema bibliji) - da će zauvijek ostati bez nogu.

Katz ,koji  je i učitelj biblije , u knjizi je  dodao  neke svoje originalne interpretacije npr. da Sara nije zapravo imala 90 godina kada je rodila svoje prvo dijete, , kako se  to obično prikazuje, nego  samo 45 godina. To se tumači time da u Tori  riječ "shana" treba značiti samo šest mjeseci , a ne lunarnu godinu. Na taj način mnoge  visoke godine u bibliji npr. 120 godina,  zapravo znače 60 godina, što ima mnogo više smisla.

 

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakmht738 Kb