Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

15.4.2010. 11:47
JOINT program za Židove u bivšem SSSR-u
 

Na WEB stranici:  www.jdc.org , štampan je članak pod naslovom "Weathering the Storm in the Former Soviet Union" u kojem se opisuje položaj Židova (slobodan prijevod).

Već i prije globalne ekonomske krize, FSU ( prijašnja Sovjetska Unija) bila je karakteristična po tome da su u njoj najsiromašniji Židovi na svijetu.Najviše su pogođeni stariji, mnogi od njih nemaju svojih živućih rođaka i preživljavaju sa samo US $ 25 mjesečne penzije.

Čak i prije sadašnjih pogoršanja, nije bilo mreže osiguranja za potrebe tih ostarjelih Židova, već samo pomoć koju su dobivali od JDC.

Državna ekonomija je "pritisla" JDC do krajnjih granica mogućnosti, kako bi pomogli toj populaciji. Među onima koji osjećaju posljedice je i Lydia V. iz Ulyanovska u Rusiji.

Lidija, stara 87 godina, živi sama, sa vrlo malo stvari koje posjeduje.Ona je primila odlikovanje za doprinos u II.Svjetskom ratu, koje nosi s ponosom i to je jedna od malo  stvari koje može pokazati za cijeli  svoj život u teškim vremenima i gubicima.

Ostala je udovica u mlađim godinama i sama je podigla sina (zubara),  kćerku i jedinu unuku, ali je doživjela da su umrli prije nje.

Lidija bi bila posve sama na svijetu da joj nije njezin Hesed socijalni centar (kojega podupire JDC), počeo pomagati 2001. godine,  jer je njezina penzija bila nedostatna da pokrije  osnovne potrebe.

JDC  je opskrbljivao Lidiju sa paketima hrane, redovnim potrebama u lijekovima za njezin karcinom, bolesti srca i tuberkulozu. Također  je imala redovne posjete u kući od osoblja Heseda.

Od početka ekonomske krize  Lidijina je  egzistencija teško pogođena.Njezina mala penzija nije mogla pratiti povećane troškove. U isto vrijeme su se i JDC fondovi smanjili za one vrste pomoći koje je dobivala. Pooštreni kriteriji za "klijente" socijalne pomoći znače da ona više nije kvalificirana za dobivanje hrane. I sati njege u kući su reducirani, a i dobivanje lijekova je limitirano na samo dva puta godišnje.

Ipak,Lidija ima više sreće nego mnogi drugi. Ona spada među gotovo 160.000 starijih osoba u FSU koje je JDC uspjela pomoći sa kritičnim socijalnim servisima.

Ti su servisi  ljudima značili razliku između  
smrzavanja od hladnoće i  toplote kako bi preživjeli zimu, između  nemoćne i bolesne udovice i osobe koja je dobivala pomoć za kupanje, kuhanje i čišćenje i nije više bila potpuno sama na svijetu.

Tragično je da ima  još na desetke tisuća  starih ljudi  koji nisu obuhvaćeni JDC- ovom pomoći i  sami moraju birati između hrane i lijekova, jer u današnjim fiskalnim uvjetima, JDC nema fondova da im pomogne.

"Nedostaju mi posjete Heseda i ja moram preživjeti sa manje , ali  sam zahvalna za pomoć koju dobivam" rekla je Lidija. "Bojim se da i pomislim što bi bilo bez te pomoći".

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakmht417 Kb

 

Arhiva vijesti

 Travanj (April) 2010
Posljednji pozdrav dr. Stanku Nicku
Predsjednik EUAS-a primio orden u Amsterdamu
Kazališna predstava u Židovskoj općini
Još jedan rođendan
Proslava 62 obljetnice nezavisnosti Izraela
Otkriven gen koji povezuje stres sa dijabetesom i debljinom
Proslava 62 obljetnice neovisnosti Države Izrael
Jevrejski pregled, 4, April 2010
rođendani
Izrael nekad i sada- 60 godina u 60 sekundi
Komemoracija u Jasenovcu
Publikacija o položaju nacionalnih manjina
U Parizu imenovana "Ben Gurion promenada"
Yom Hazikaron
Novi Omanut broj 98,siječanj-veljača 2010
Yad Vashem Newsletter No 16, April 2010
JOINT program za Židove u bivšem SSSR-u
Evropski židovski kongres o izborima u Mađarskoj
o Izraelu
David A.Harris: Poland tragedy
Lamed broj 5/2010
Ruah Hadaša - Pesah 2010
po ponedjeljku se prepoznajemo
Mirogoj- komemoracija žrtvama Holokasta
Yom Hashoa - materijali sa www..terredisraele.com
Riječki učenici u sinagogi- Holokaust se ne smije zaboraviti
Ženi Lebl- video primljen iz Izraela
Komemoracija povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta
Izašao je novi broj časopisa "Most" ( mart/april 2010)
Pomoć osobama koje su preživjele Holokaust i danas žive u Izraelu
Evropski židovski kongres osuđuje napad terorista u Moskvi