Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.9.2021. 19:42
Varaždin
 
prenosimo iz službenih stranica Grada Varaždina 


Postavljanje spomen ploče povodom 80. obljetnice progona Židova iz Varaždina


Pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije na Šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu danas, 12. srpnja 2021. godine, svečano je obilježena 80. obljetnica progona Židova iz Varaždina.

Točno prije 80 godina u ljetu 1941. godine, u noći sa 12. na 13. srpnja, protjerani su Židovi sa područja Grada Varaždina i odvedeni u koncentracijske logore, u smrt, napomenuo je dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.

Kao podsjetnik na taj tragični događaj - progona Židova iz Varaždina 1941. godine postavljena je i spomen-ploča.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina MiroslavMarković, naglasio je kako je spomen ploča podsjetnik da se nešto slično više nikada ne ponovi.

 „Prije točno 80 godina pokušala se izbrisati varaždinska židovska zajednica koja je više od 150 godina stvarala ovaj grad kojemu je na čelu 1938. godine bio jedan Židov, dr. Oskar Pulgram, zajednica iz čijeg su poduzetništva niknula brojna današnja poduzeća, a 1949. godine u Varaždinu, nakon zločina II. Svjetskog rata i razdoblja NDH, više nije bilo niti jednog Židova.

Pamtiti, podsjećati, s poštovanjem i pijetetom se prisjećati, ali i živjeti današnjicu i graditi bolje sutra jedino je što danas možemo činiti i što Varaždin jest“, zaključio je zamjenik gradonačelnika.

Predsjednik Židovske općine Zagreb, dr. sc. OgnjenKraus otkrio je spomen ploču i naglasio kako uvijek s ljubavlju i rado dolazi u Grad Varaždin, grad kulture koji njeguje dijalog, suradnju i toleranciju prema svima pa tako i prema židovskoj zajednici.

Među okupljenima danas su bili prisutni i posljednji preživjeli deklarirani Židovi s područja Grada Varaždina, gospođa Milka Marić Gugić i njen brat Vlatko Moses Marić.