Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

22.9.2021. 8:54
vakcinacija djece
 

Pfizer will request Emergency Use Authorization (EUA) for its coronavirus vaccine from the US Food and Drug Administration and the European Medicines Agency as soon as possible, the company announced Monday, reporting positive results from its Phase II/III trial. 

“Over the past nine months, hundreds of millions of people ages 12 and older from around the world have received our COVID-19 vaccine,” said company CEO Albert Bourla in a press release.  “We are eager to extend the protection afforded by the vaccine to this younger population, subject to regulatory authorization, especially as we track the spread of the Delta variant and the substantial threat it poses to children.


Pfizer će od američke Uprave za hranu i lijekove i Europske agencije za lijekove što je prije moguće zatražiti autorizaciju hitne uporabe (EUA) za svoje cjepivo protiv korona virusa, objavila je tvrtka u ponedjeljak izvještavajući o pozitivnim rezultatima ispitivanja faze II/III.

"U posljednjih devet mjeseci stotine milijuna ljudi u dobi od 12 i više godina iz cijelog svijeta primili su naše cjepivo protiv COVID-19", rekao je izvršni direktor tvrtke Albert Bourla u priopćenju za javnost. „Željni smo proširiti zaštitu koju cjepivo pruža na ovu mlađu populaciju, posebno dok pratimo širenje varijante Delta i značajnu prijetnju koju ona predstavlja za djecu.

"Od srpnja su pedijatrijski slučajevi COVID-19 porasli za oko 240% u SAD-u, što naglašava potrebe za cijepljenjem", nastavio je Bourla. "Ovi rezultati ispitivanja pružaju  temelj za traženje odobrenja za naše cjepivo za djecu od pet do 11 godina,"


U Izraelu je Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak izvijestilo da je posljednjih dana 40% slučajeva bila djeca mlađa od 11 godina. Među arapskim stanovništvom, gdje škole rade u cijelosti od 1. rujna, situacija je još akutnija.

U ovom kliničkom ispitivanju Pfizera bilo je 2.268 djece u dobi od pet do 11 godina koje su primile dvije doze od 10 mikrograma cjepiva protiv korona virusa tvrtke, u razmaku od 21 dan. Unutar mjesec dana nakon druge doze, odgovori antitijela  sudionika bili su usporedivi s onima zabilježenim u prethodnim studijama na ljudima u dobi od 16 do 25 godina, rekla je tvrtka. Starija je skupina, međutim, dobila 30 mikrograma.

"Doza od 10 mikrograma pažljivo je odabrana kao poželjna doza za sigurnost, podnošljivost i imunogenost u djece od 5 do 11 godina", objasnio je Pfizer.

Dodano je da se cjepivo "dobro podnosi", s nuspojavama usporedivim s onima koje je iskusila starija skupina.