Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

6.10.2021. 22:24
zeleni pasoš
 
COVID: Health Ministry to set up Green Pass Exceptions Committee

30 million rapid test kits for children are on the way to Israel, PM Bennett said. Some 505 patients were in serious condition as of Tuesday, 200 less than two weeks before.

By ROSSELLA TERCATIN OCTOBER 5, 2021 19:31

The Health Ministry is working to set up a Green Pass Exception Committee, Head of Public Health Service Dr. Sharon Alroy-Preis said Tuesday, while the new Green Pass system continues to present technical glitches two days after it came into effect.

Speaking to the Knesset Health Committee, Alroy-Preis said that the new body will examine the situations of those who cannot bevaccinated with a booster because they suffered from serious sideeffects after the second shot. According to a report by Channel 12, some 2,000 Israelis are in this situation. They will be able to apply to the committee and receive a Green Pass.

Currently, those who have not been able to get vaccinated at all for health reasons cannot obtain a permanent Green Pass but only a temporary one by undergoing a test – but contrary to what happens for other unvaccinated individuals, the cost of the test is covered by the state as are those for children under 12 who also cannot be inoculated.

COVID: Ministarstvo zdravstva osnovat će Odbor za iznimke za Green Pass

30 milijuna setova za brzo testiranje djece na putu je za Izrael, rekao je premijer Bennett. Od utorka je oko 505 pacijenata bilo u teškom stanju, 200 manje od dva tjedna prije.

Ministarstvo zdravstva radi na uspostavi Odbora za iznimke u vezi s Green Pass-om, izjavila je u utorak voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. Sharon Alroy-Preis,  jer novi sustav Green Pass-a  i dalje ima tehničke nedostatke , dva dana nakon što je stupio na snagu.
U razgovoru s Odborom za zdravstvo Knesseta, Alroy-Preis je rekla da će novi Odbor  ispitati situaciju onih koji se ne mogu cijepiti  jer su patili od ozbiljnih nuspojava nakon druge doze.  Prema izvješću kanala 12, oko 2.000 Izraelaca nalazi se u ovoj situaciji. Moći će se prijaviti odboru i dobiti zelenu propusnicu. (pasoš)

Trenutačno oni koji se uopće nisu mogli cijepiti iz zdravstvenih razloga ne mogu dobiti trajnu zelenu propusnicu, već samo privremenu prolaskom testa -  troškove testa pokriva država kao i za  djecu mlađu od 12 godina koja se također ne mogu cijepiti.

Testirati će se PCR -om na početku i na kraju razdoblja, te s brzim testovima za dane između - i neće morati u karantenu ako ne dobiju pozitivan rezultat.

"U borbi protiv koronavirusa čini se da u ovoj fazi imamo prednost", rekao je Bennett. "Svi parametri pokazuju postupno smanjenje morbiditeta. Stopa pozitivnih osoba opada, broj ozbiljnih pacijenata značajno je pao sa 700 jutros na oko 500, dan za danom.  Korona odjeljenja u nekoliko bolnica su u procesu zatvaranja - sve bez jednog dana lock downa  i bez velikih  i destruktivna ograničenja ”, dodao je.

Doista, u ponedjeljak je identificirano 3.186 novih slučajeva, pri čemu je 2,7% od 126.000 pregledanih osoba pokazalo pozitivan rezultat - najniži postotak od srpnja.  Oko 505 pacijenata bilo je u teškom stanju, 200 manje od dva tjedna prije. Od utorka je stopa reprodukcije ili R također nekoliko dana ostala ispod 0,8. 

Stopa mjeri koliko drugih  ljudi zarazi svaki prijenosnik virusa. Kad padne ispod 1, smatra se da se bolest povlači.