Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

21.10.2021. 14:55
nova varijanta virusa
 
Coronavirus: Additional 5 cases of new AY4.2 variant identified in Israel

*A school in Jerusalem registers a new outbreak as kids 0-11 mark 50% of new cases. 

By ROSSELLA TERCATIN OCTOBER 21, 2021 



An additional five cases of the AY4.2 coronavirus variant have been discovered in Israel, two days after the first variant carrier was identified in an 11-year-old boy returning from Moldovia on Tuesday.  Following the discovery, the Health Ministry's testing laboratory examined additional potential cases previously classified as the Delta variant several and discovered that five individuals were infected with AY4.2, which is considered a subvariant of Delta and appears to be some 10-15% more contagious.

On Wednesday night, Prime Minister Naftali Bennett met with senior health officials to discuss the potential dangers of a new variant.

The authorities agreed upon increasing genetic sequencing and epidemiological investigations to keep the situation monitored, as well as to be in contact with countries where AY4.2 is already common to obtain further information.

Koronavirus: U Izraelu je identificirano dodatnih 5 slučajeva nove AY4.2 varijante

*Jedna škola u Jeruzalemu bilježi novu epidemiju jer djeca od 0 do 11 godina bilježe 50% novih slučajeva. 
Autor ROSSELLA TERCATIN
21. LISTOPADA 2021. 15:46

Dodatnih pet slučajeva varijante koronavirusa AY4.2 otkriveno je u Izraelu, dva dana nakon što je identificirana prva varijanta nositelja u 11-godišnjem dječaku koji se u utorak vratio iz Moldovije.

Nakon otkrića, laboratorij za ispitivanje Ministarstva zdravlja ispitao je dodatne potencijalne slučajeve koji su prethodno klasificirani kao varijanta Delta  i otkrili da je pet osoba zaraženo AY4.2, koji se smatra podvarijantom Delte i čini se da je za 10-15% zarazniji .

Vlasti su se dogovorile o povećanju  epidemioloških istraživanja kako bi se situacija pratila, i da će biti u kontaktu sa zemljama u kojima je AY4.2 već uobičajen za dobivanje dodatnih informacija.

Također u četvrtak, dvije su epidemije koronavirusa identificirane u dvije osnovne škole u Jeruzalemu i u samarijskom naselju Shaarei Tikva,  budući da je više od 50% novih slučajeva u prethodna 24 sata zabilježeno među djecom u dobi od 0 do 11 godina,  41 učenik i osoblje bili su pozitivni u školama Zalman Aren u Jeruzalemu i 39 u Shaarei Tikvi. 

Obje škole djeluju prema novom nacrtu zelene klase prema kojem samo identificirani nositelji virusa moraju u karantenu, dok oni koji izloženi mogu nastaviti osobno pohađati učenje pod uvjetom da dobiju negativan PCR test nakon što su došli u kontakt s nekom zaraženom osobom i podvrgnu se brzom testu svaki dan tijekom sedam dana, nakon čega slijedi drugi PCR test na kraju razdoblja.

Dok morbiditet u Izraelu tjednima neprestano opada, od četvrtka gotovo 9.000 od 15.000 aktivnih slučajeva u zemlji bili su školarci.
U srijedu je identificiran oko 1.021 novi prijenosnik virusa, od kojih je više od 50 bilo 11 ili mlađe - kohorta još ne ispunjava uvjete za cjepivo.

Dok su nekoliko tjedana ranije broj novih slučajeva često prelazio 5000 dnevno, u posljednjih deset dana ostali su ispod 2000 i stalno sesmanjuju.  Broj ozbiljnih pacijenata također je nastavio padati - u četvrtak je iznosio 330, manje od pola mjeseca prije.