Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

23.10.2021. 11:35
The Netherlands unveils its first national Holocaust monument
 
The Netherlands unveils its first national Holocaust monument

The Netherlands' first national Holocaust monument lists the names of 102,136 Dutch victims of the Holocaust.

By REUTERS SEPTEMBER 19, 2021 20:16

A monument listing 102,163 Dutch victims of the Holocaust was unveiled by King Willem-Alexander in Amsterdam on Sunday, the first national memorial to be built in the Netherlands.

The monument, designed by Daniel Libeskind, 75, who lost relatives in the Holocaust, lies in the center of the Dutch capital and is a labyrinth of brick walls that, when seen from above, form Hebrew letters reading "in remembrance."

Each stone carries the name of a Jew, Roma or Sinti who was deported from the Netherlands and who died in Nazi concentration camps during World War II. It is the first memorial to commemorate all the victims from across the Netherlands in one place.

Kralj Willem-Alexander otkrio je u nedjelju u Amsterdamu spomenik s popisom 102.163 nizozemskežrtve holokausta, prvi nacionalni spomenik izgrađen u Nizozemskoj.  Spomenik, koji je dizajnirao DanielLibeskind (75), nalazi se u središtu nizozemske prijestolnice i  sastoji se od labirinta  zidova od opeke koji, kada se gledaju odozgo, tvore hebrejska slova koja glase "u spomen".

Svaki kamen nosi ime Židova, Roma ili Sinta koji su deportirani iz Nizozemske i koji su umrli u nacističkim koncentracijskim logorima tijekom Drugog svjetskog rata. To je prvi memorijal kojim se na jednom mjestu obilježavaju sve žrtve iz cijele Nizozemske.

“To daje osjećaj da su stvarno postojali”, rekla je Hettyde Roode, Židovka čiji su roditelji, brat i sestra umrli u logorima.  Preživjela je skrivajući se  na sjeveru Nizozemske. Većina židovskog stanovništva u Nizozemskoj deportirana je tijekom njemačke okupacije.

"To je crna stranica u povijesti naše zemlje", rekao je premijer Mark Rutte. .."Libeskind je dodao: dodao: "To je upozorenje svima nama što se može dogoditi u takozvanim civiliziranim društvima. "

Spomenik od 15 milijuna eura (17,5 milijuna dolara) financiran je privatnim donacijama,Amsterdamom i drugim općinama.