Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

27.11.2021. 8:44
nasilje prema ženama
 
Violence against women spreading like COVID-19 - opinion

Femicide, like COVID-19, occurs in every society indiscriminately, and spreads at an incalculable rate.
By SHALVA WEIL

Published: NOVEMBER 25, 2021 

Femicide is the intentional killing of a woman because of her gender. Surprisingly, it is also the largest cause of premature death among women globally. Femicide, like COVID-19, occurs in every society indiscriminately, and spreads at an incalculable rate. While coronavirus is lethal and needs to be eradicated, so too does femicide. 

The difference between COVID-19 and femicide is that coronavirus is sudden and unpredictable, whereas femicide is repeated every year and is, unfortunately, predictable. While the World Health Organization has declared that COVID-19 is a global pandemic, it does not regard femicide as a pandemic.

According to statistics published by the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) in 2017 – the last year data was collected on femicide globally – a total of 87,000 women were intentionally killed in that year. Nearly 60,000 women were killed by intimate partners, former partners or family members. 137 women across the world are killed by a member of their own family every day.

The connection between  COVID-19  and femicide is more insidious than a mere comparison between two pandemics. The fact is that the coronavirus has had a negative impact upon domestic violence and femicide throughout the world, but no more global finances were allocated to eliminating the ‘other’ pandemic. 

Prijevod

Femicid je namjerno ubijanje žene zbog njezina spola. Iznenađujuće, to je i najveći uzrok prerane smrti među ženama u svijetu. Femicid se, kao i COVID-19, događa u svakom društvu neselektivno i širi se nesagledivom brzinom. Dok je koronavirus smrtonosan i treba ga iskorijeniti, isto tako je  i femicid. Razlika između COVID-19 i femicida je u tome što je Corona virus iznenadan i nepredvidiv, dok se femicid ponavlja svake godine i, nažalost, predvidiv. Iako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila da je COVID-19 globalna pandemija, femicid se ne smatra pandemijom.

Prema statistikama koje je objavio Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) 2017. – prošle godine prikupljeni su podaci o femicidima na globalnoj razini – te je godine namjerno ubijeno ukupno 87.000 žena. Gotovo 60.000 žena ubijeno je od strane intimnih partnera, bivših partnera ili članova obitelji. 137 žena diljem svijeta svaki dan ubije član njihove vlastite obitelji.

Veza između COVID-19 i femicida je kompleksnija  od puke usporedbe između dvije pandemije. Činjenica je da je koronavirus negativno utjecao na obiteljsko nasilje i femicid u cijelom svijetu, ali nije više globalnih financija  izdvajano za eliminaciju 'druge' pandemije. Tijekom 2020. godine sve su zemlje izvijestile o porastu obiteljskog nasilja, upravo u vrijeme kada su socijalne i zdravstvene usluge bile preusmjerene na rješavanje pandemije COVID-19. To je  stanje pogoršano  mjerama "blokade" u većini zemalja.

Budući da su obitelji izolirane u svojim domovima, muškarci koji su se osjećali frustriranima su to iskazivali na svojim ženama  i djecom.. Zatvaranje "skloništa za žene" zbog straha od širenja Corona virusa  je značilo da su žene i njihova djeca vraćeni da žive sa svojim napadačima u zastrašujućim okolnostima. Osim toga  izolacijom su žene su bile manje u kontaktu s društvenim mrežama i grupama podrške, a njihova  bespomoćnost se povećavala....

Međutim, sada smo suočeni s novim alarmantnim problemom. Ove godine jedna trećina svih slučajeva femicida u Izraelu bila su mamoubojstva, odnosno ubojstva majki od strane vlastitih sinova. Mamoubojstvo nam je poznato iz priče o Kleopatri, kraljici starog Egipta, koju je ubio njezin vlastiti sin Ptolemej, ali tko je mogao zamisliti da se takvo što može dogoditi u Izraelu? U 2020. godini bio je jedan slučaj ubojstva. Ove godine zabilježeno je pet slučajeva: dva u arapskom sektoru i tri u židovskoj populaciji, uključujući jednog ultraortodoksnog (haredi) sina, koji je nasmrt izbo svoju majku pred svojom braćom i sestrama...