Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

27.12.2021. 7:38
Lijek za Covid
 

Israel gives emergency use approval to Pfizer’s oral COVID treatment

The drug is supposed to arrive in Israel this week.

By MAAYAN JAFFE-HOFFMAN, DECEMBER 26, 2021 


Pfizer's Paxlovid, the company's oral medication to treat COVID-19, received emergency authorization from the Health Ministry on Sunday. The state has ordered tens of thousands of doses to help it combat the Omicron variant wave. They are supposed to arrive in Israel as early as Wednesday.

Paxlovid, which received approval by the US Food and Drug Administration last Wednesday, is the world’s first at-home treatment for the virus. It inhibits the activity of the protease enzyme, which is necessary in the process of replication of the virus in the body.

Izrael daje odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima Pfizerovom oralnom liječenju COVID-a

  Droga bi trebala stići u Izrael ovog tjedna.

  Pfizerov Paxlovid, oralni lijek tvrtke za liječenje COVID-19, dobio je u nedjelju hitnu dozvolu od Ministarstva zdravstva.  Država je naručila desetke tisuća doza kako bi joj pomogla u borbi protiv vala Omicron varijante. U Izrael bi trebali stići već u srijedu.

Paxlovid, koji je prošle srijede dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove, prvi je svjetski tretman za virus kod kuće. Inhibira aktivnost enzima proteaze, koja je neophodna u procesu replikacije virusa u tijelu.

Lijek, koji se primjenjuje u obliku tableta, trebaju uzimati pacijenti blagog do umjerenog  zdravstvenog stanja unutar prva tri dana od pojave simptoma. Tretman je jedanput svakih 12 sati tijekom pet dana.

Paxlovid je dobio odobrenje FDA nakon što je u kliničkom ispitivanju faze II/III pokazao da smanjuje tešku bolest, hospitalizaciju i smrt za 89% kada se pacijenti liječe rano.

Prema Pfizerovim podacima, učinkovitost pilule ne bi se trebala mijenjati varijantama, uključujući varijantu Omicron.

Očekuje se da će Paxlovid i Merckov Molnupiravir, tisuće doza koje su također na putu u zemlju, igrati ključnu ulogu u borbi protiv petog vala u Izraelu.