Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

2.6.2010. 10:37
Konvencija ICJW u Cape Townu-izvješće Ane lebl
 

U prilogu donosimo izvješće Ane Lebl koja je prisustvovala Konvenciji u Cape Townu kao član Odbora za edukaciju ICJW.
Unija židovskih žena Hrvatske je delegirala na konvenciju svoju potpredsjednicu Miru Altarac, koja nije mogla otići jer joj nisu odobrena sredstva za učestvovanje.

Tako nismo imali službenog predstavnika koji je upoznat sa radom Unije židovskih žena Hrvatske neophodnog za podnošenje izvještaja na Konvenciji o radu Unije u proteklom razdoblju, donošenje odluka od značenja za Uniju  te izbore u Cape Townu.

Drago nam je da je Ana Lebl sudjelovala u radu Konvencije


„BEYACHAD – UBUNTU – TOGETHER“
IZVJEŠĆE S KONVENCIJE ICJW-a
U CAPE TOWN-u, 6.-12. 05. 2010.

U svojstvu člana Izvršnog odbora ICJW-a (International Council of Jewish Women – Međunarodno vijeće židovskih žena) učestvovala sam u radu Konvencije ove organizacije, održanom od 6. do 12. svibnja 2010. godine u Cape Town-u u Južnoj Africi. Odlukom predsjednice Unije židovskih žena Hrvatske, na ovoj Konvenciji nisam predstavljala Hrvatsku. Konvencije ICJW-a održavaju se svake četiri godine, a ova je bila 21. po redu i nosila naziv „Beyachad – Ubuntu –– Together“, što znači „Zajedno“.

U četvrtak, 6. svibnja, održan je pred-konvencijski sastanak Izvršnog odbora ICJW-a, na kojem su dovršene i izglasane izmjene i dopune raznih dokumenata, a koje su kasnije bile stavljene na glasanje Konvencije, kako to nalaže statut ICJW-a.
Nakon divno organizirane Šabatnje molitve i večere u hotelu, kao i jutarnje molitve u obližnjoj sinagogi, s posebnim blagoslovom svim učesnicama Konvencije, svečano otvorenje Konvencije održano je u subotu 8. svibnja navečer u Gradskoj kući, uz učešće i govore znamenitih osoba iz židovskih i nežidovskih struktura.

Od brojnih zanimljivih i kvalitetnih predavanja, prezentacija i radionica održanih kroz sljedeća tri dana, možda najupečatljivije su bile one o akcijama židovskih žena usmjerenim na preko potrebnu pomoć nežidovskoj, većinom crnoj populaciji Južne Afrike.
Osim vrlo dirljivih, često potresnih, predavanja, imale smo čast i posjetiti centar „Duga“ te i uživo vidjeti dio aktivnosti o kojima smo slušale.
Među najvažnijim porukama sesija pod nazivima „Žene kao lideri socijalnih promjena“ i „Potrebno je izgovoriti“, čule smo zastrašujuće južnoafričke (ali i šire) statistike o virusu HIV, SIDI, trgovini ljudima, kućnom nasilju, kao i opasnim utjecajima medija na mlade žene. Podijeljene u četiri radionice, tražile smo odgovore na spomenute teme i ponudile prijedloge za akciju.

Govora je bilo i o problemima zagađenja okoliša, kao i o odnosima Izraela i dijaspore, o modernom antisemitizmu i o ulozi mladih lidera u židovskim zajednicama i globalnim židovskim događanjima.

Posjetile smo sinagogu, Židovski muzej i Muzej Holokausta, uz prateća predavanja i radionice posvećene ljudskim pravima i kulturnim, religijskim i etničkim različitostima.
Na završnoj gala večeri u utorak 11. svibnja, uz kvalitetan muzički i kulturni program, objavljene su izmjene, te postavljeno novo rukovodstvo ICJW-a. Uspješnu i toplo pozdravljenu dosadašnju predsjednicu Leu Aharonov iz Izraela, zamijenila je novoizabrana predsjednica za sljedeće četiri godine, Sharon Gustafson iz SAD-a.
Nova tajnica organizacije je Vera Kronenberg iz Švicarske, a postavljena je i nova blagajnica Anne Oppenheimer iz SAD-a, nove regionalne predsjednice (za Evropu je to sada Liliane Seidman iz Belgije), te nove potpredsjednice iz 14 izglasanih zemalja.

Ana Lebl
Split, 1. lipnja 2010.